Ruokaa rock'n'roll-asenteella

Mustapippuri on keittokirja. Perinteisen kotikokin näkökulmasta erityisen erikoinen keittokirja. Kuvia on paljon ja ne ovat rumia, ruokien nimet omituisia ja kommentit ajoittain ala-arvoisia. Mutta mutta...keittokirja lahjaksi alle kaksikymppiselle peruskoulusta saadun kotitalouden oppikirjan jatko-osaksi on varmasti pidetty paketti.

Mustapippuri on MoonTV:n oma kokki-show, jonka jaksot on nyt koottu yksiin kansiin. Jaksojen vieraat ovat pääosin olleet suomalaisia rock tähtiä ja tähdenlentoja. Mukaan mahtuu myös muita "nuorisostaroja".

Jos kuvat eivät ole kauniita katsoa, niin kannattaa keskittyä tekstiin. Jälkeen päin kerätyt vieraiden kommentit ja Sacha-tuottajan vasta-argumentit vievät keittokirjan aivan uusiin ulottuvuuksiin. Ja jos ohjelmaa ei ole päässyt vielä näkemään, voi tekstien avulla vain kuvitella millainen meininki ohjelmaa tehdessä on ollut... huh, huh.

Kirja voi olla siis viihdyttävä ilman ruokaestetiikkaakin. Mutta keittokirja se on edelleen ja enemmän kuin ehkä moni muu kauniimpi teos. Reseptit ovat ammattitaitoisesti tehtyjä, juuri nuoria kokemattomia kotikokkailijoita ajatellen. Jo alun kannustuspuhe ohjelman Masa-kokilta on hellyttävän hauska.

Reseptit ovat trendikkäitä, herkullisia ja ravintolamaisia, mutta hyvien ja yksityiskohtaisten ohjeiden ansiosta helppoja valmistaa. Reseptien yhteyteen on koottu loistavia "laatikollisia" tarpeellisia vinkkejä raaka-aineista ja niiden valinnasta ja käsittelystä. Ja jos jotain jää vielä epäselväksi, voi asian tarkistaa lopussa olevasta sanastosta. Masa on laatikoissa päässyt selvittämään myös omia ravintolamaailmasta omaksumiaan valmistustottumuksia perusteluiden kera. Ravintolakokkien tapaan kirjassa ollaan ehkä hieman turhan tarkkoja raaka-aineiden valinnan suhteen.

Monia keittokirjoja selailtuaan uusi ennakkoluuloton teos on kaiken kaikkiaan piristävä kokemus.

Matti Djateu ja Sacha Remling: Mustapippuri (Otava 2001)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja