Ruodotonta kalaa kotikonstein!

Kalaa on helpointa ostaa nykyään valmiina fileinä, joista suuri selkäruoto ja pitkät kylkiruodot sekä usein myös nahka on jo poistettu. Useimpien kalalajien fileet voidaan edelleen käsitellä täysin ruodottomiksi jo raakana, jolloin kala maistuu paremmin ruotoja pelkäävillekin. Hyvät apuvälineet ovat ruotojen poistamiseen tarkoitetut pinsetit ja tieto ruotojen olinpaikasta eri kaloissa.

ahven ja kuha

lohet ja siika

hauki

lahna ja muut särkikalat

Kaikkien kalojen ruodot ovat tietyssä järjestyksessä, hiukan eri tavoin eri kalalajeilla. Opettele oheisista kuvista ruotojen sijainti, niin kalaa käsitellessä ja ruokaillessa ne on helppo poistaa.

Ahven- ja kuhafileet saat täysin ruodottomiksi, kun leikkaat fileen keskeltä pienen kiilan pois. Ruotojen sijainnin löydät sormella tunnustelemalla.

Pikkuvinkki lapsiperheille:
Jos haluat tarjota ehdottoman ruodotonta kalaa lapsille, valitse silloin kirjolohen, lohen, kuhan, ahvenen tai siian fileistä pyrstöpalat, joissa ruotoja ei ole ollenkaan. Haukifileen ruodoton osa on mahapala, josta isot kylkiruodot on poistettu. Ruodottomat kalafileet ovat todella helppoja ja nopeita valmistaa ruoaksi. Fileet kypsyvät erittäin nopeasti, koska niissä on vain vähän sidekudosta. Kala on kypsää jo 60 asteen lämpötilassa. Liian korkea lämpötila tai liian pitkä kypsennysaika tekevät kalasta kuivan ja mauttoman. Esim. pannulla paistettaessa useimmille kalafileille riittää muutaman minuutin paistoaika molemmin puolin. Varaa kalafilettä ruokailijaa kohti 100-150 g.

1/2 kiloon kalafilettä tarvitaan näin paljon perkaamatonta kalaa:
Ahven 1,8 kg
Hauki 1,2 kg
Kampela 1,9 kg
Made 1,7 kg
Siika 0,9 kg
Silakka 1,3 kg
Turska 2,0 kg
Muikku 0,9 kg
Kirjolohi 0,7 kg
Kuha 1,2 kg
Lohi 0,7 kg

Kokeile uusia kalareseptejä:

(Lähde: Pro-kala ry)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja