Mainos

Runoilija Eila Kivikk'aho kuollut

Runoilija, suomentaja Eila Kivikk'aho on kuollut eilen Helsingissä.

Kivikk'aho oli kuollessaan 83-vuotias. Hän oli sodanjälkeisen suomalaisen runouden uudistajia, jonka tuotantoa leimasivat herkkyys ja hallittu tiiviys.

Eila Kivikk'aho, oik. Sammalkorpi, syntyi Sortavalassa vuonna 1921. Nuori 21-vuotias runoilija herätti jo esikoiskokoelmallaan Sinikallio ihastusta lukijoissa ja arvostelijoissa. Vuonna 1942 ilmestyneeseen esikoiskokoelmaan sisältyy yksi suomalaisen runouden koskettavimmista kaipauksen ja muiston runoista Nocturno.

Myös seuraava kokoelma Viuhkalaulu sai hyvän vastaanoton vuonna 1945. Kirjailijan tuotannon perussävynä on säästeliäs määrätietoisuus, ilmaisu on suppeata ja monimielistä. Vapaamittaisten runojen rinnalla on esillä tanka-runojen tiivis ilmaisu.

Kivikk'aho oli myös karjalaisevakkojen syvien elämäntuntojen tulkki. Hänen tuotantoonsa kuuluvia runokokoelmia olivat muun muassa Venelaulu v. 1952 ja Ruusukvartsi v. 1955.

Kootut runot ilmestyivät vuonna 1975. Kirjailijan viimeiseksi jäänyt teos Kootut runot - Runot ja lyriikan suomennoksia 1942-2000 julkaistiin vuonna 2000.

Eila Kivikk'aho tunnetaan myös lasten- ja nuortenkirjallisuuden suomentajana. Hänen välittämänään kansainvälinen tarina-aineisto siirtyi suomalaislasten ulottuville.

Runoilija palkittiin myös julkisuudessa. Hän sai Eino Leinon palkinnon vuonna 1976 ja Aleksis Kiven palkinnon 1981.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.