Rukiisia leivonnaisia

Funktionaalisen terveellinen rukiinen leivonta kunniaan! Ohessa muutama vinkki rukiisille leivonnaisille:

¤Ruissämpyläiset juuritaikinalla
¤Ruiskeksit
¤Ruiskääretorttu

Ruissämpyläiset juuritaikinalla n. 18 kpl

Juuri:
½ litraa piimää
1 paketti hiivaa (50g)
½ dl siirappia
6 dl ruisjauhoja

Taikina:
½ rkl suolaa
2 rkl kuminaa
50 g margariinia
6 dl ruisjauhoja
3 dl puolikarkeita vehnäjauhoja

Lämmitä neste kädenlämpöiseksi. Liuota nesteeseen hiiva. Lisää siirappi ja ruisjauhot. Sekoita. Anna taikinajuuren käydä 20-30 min niin, että se alkaa kuplia. Mikäli haluat lisää makua taikinaan, anna juuren tekeytyä pidempään viileässä, esim. jääkaapissa. Valmista juuri tällöin kylmään nesteeseen. Valmista taikina lisäämällä taikinajuureen suola, kumina, margariini ja vaivaa sekaan jauhoja niin, että taikinasta tulee hyvä leipoa sämpyläisiä. Leivo taikinasta 6-7 cm paksu tanko ja leikkaa se n. 18 viipaleeseen. Taputtele viipaleet sämpyläisiksi ja laita ne uunipellille. Anna kohota lämpimässä paikassa liinalla peitettynä n. puoli tuntia. Paista sämpyläisiä 225 asteisen uunin keskitasolla 12-15 min.

VINKKI: Voit tehdä happamia ruisleipiä tämän ohjeen mukaan, kun käytät oikeaa taikinajuurta.

Ruiskeksit ruisjauhosta


4 dl ruisjauhoja
3 dl hiivaleipäjauhoja
1 tl suolaa
1 rkl kuminaa
2½ dl maitoa
100 g voita sulatettuna

Sekoita ensin kuivat ainekset keskenään kulhossa. Lisää maito ja sula voi sekaan ja sekoita sen verran, että taikina on tasaista. Kaaviloi taikina ohueksi levyksi, pistele haarukalla tiheästi ja leikkaa taikinapyörällä 6 x 6 cm:n neliöiksi. Paista 225 asteisen uunin keskitasolla n. 10 min sen verran, että keksit saavat hieman ruskehtavaa väriä.

Ruiskääretorttu

4 kananmunaa
1½ dl sokeria
1½ -2 dl ruissihtijauhoja tai ruisjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
2 dl kuohukermaa
1 tlk maitorahkaa (250 g)
dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
3-4 dl puolukoita, mustikoita tai
2 dl herukkasurvosta
Vatkaa munat ja sokeria vaahdoksi. Sekoita keskenään ruisjauhot sekä leivinjauhe. Lisää jauhot vaahdon joukkoon ja sekoita varovasti nostelemalla tasaiseksi taikinaksi.

Kaada taikina voidellun leivinpaperin päälle pellille ja paista 200 asteisessa uunissa 7-10 min. Kumoa kypsä kääretorttulevy leivinpaperille, jonka päälle on ripoteltu sokeria. Irrota paistopaperi ja anna levyn jäähtyä.

Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää maitorahka ja mausta seos sokerilla ja vaniljasokerilla. Sekoita marjat rahkaseoksen joukkoon. Levitä täyte tasaiseksi kerrokseksi kääretorttulevylle. Kääri levy rullalle ja jätä saumakohta alaspäin. Anna kääretortun vetäytyä hetki ennen tarjoilua.

Reseptit: Arja Savela

Lue myös:

    Uusimmat