Rukan maastohiihtokisojen yllä uhkakuva – "Joku voi näin olympiakaudella jäädä pois ladulta"

1:53
Iivo Niskanen on Suomen maajoukkueen ykköstoivo alkavalla olympiakaudella. Hän joutui Jari Isometsän haastattelussa kiperän pulman eteen: "Joutunut jättämään vierailut väliit."

Pohjoismaisten hiihtolajien maailmancup-kaudet käynnistyvät viikonloppuna Kuusamon Rukalla. Vilkaisu sääennusteeseen aiheuttaa pientä epävarmuutta varsinkin sunnuntain maastohiihtokilpailujen ylle. 

Kuusamoon on perjantaille ja lauantaille povattu Forecan mukaan 10-20 pakkasasteen lukemia, mikä ei vielä uhkaa kisojen läpivientiä. 

Sunnuntaina tilanne saattaa kuitenkin olla toinen, sillä elohopean ennustetaan putoavan jopa 21-23 pakkasasteen tienoille. Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n säännöissä lukee, että "jos lämpötila on maastohiihdon kisaladun kylmimmässä kohdassa alle -20 astetta, kisaa siirretään tai se perutaan juryn toimesta".  

Rukan maastohiihtokisojen kilpailujohtaja Niklas Turku on ennusteesta ja FIS:n säännöstä huolimatta "vielä luottavaisin mielin" keskiviikkona.

– Paikalliset kertovat, ettei se (sää) niin kylmäksi mene, ja jos menee, niin sitten alamme katsoa tuulia ja kosteuksia, että paljonko se pakkanen oikeasti on. Meillä on rajana 20 pakkasastetta, minkä jälkeen tuomaristoneuvosto joutuu tekemään päätöksen, että siirretäänkö kisoja esimerkiksi muutamalla tunnilla eteenpäin. Puhumme näistä asioista myös urheilijoiden kanssa, ja kysymme heidän tuntemuksiaan kelistä, Turku kommentoi MTV Urheilulle. 

Foreca ennustaa pakkasen purevuudeksi – jossa otetaan huomioon myös tuuliolot ja ilmankosteus – sunnuntaiaamuna jopa -28 astetta, mutta puolenpäivän aikaan "enää" -22 astetta. Turku huomauttaakin, että lämpömittari saa näyttää jopa alle 20 pakkasastetta ja kisat voidaan silti hiihtää. 

– Se on sitten kiinni tuulesta ja ilmankosteudesta, miltä se tuntuu. -20 astetta täällä ei ole ihan sama asia kuin jossain merenrannalla. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Noin kylmissä olosuhteissa poissaoloja voidaan kuitenkin nähdä. 

– Jos kisat hiihdetään vaikka -20 asteessa, niin joku voi näin olympiakaudella jäädä pois ladulta, kun sairastuminen pelottaa. 

Vaikka Rukalle on luvattu rutkasti pakkasta, tuuliennuste povaa perjantaille korkeintaan 4 metrin sekuntilukemia, lauantaille ja sunnuntaille vain 1-2 metriä sekunnissa. 

– Tuuliennusteet ovat hyviä, myös mäkihypyn kannalta. Tuulihan yleensä vähän riepottaa Kuusamon mäkeä, Turku summaa. 

Maailmancupin Rukan minikiertueella hiihdetään perjantaina perinteisen sprintit, lauantaina 10 ja 15 kilometrin perinteisen kilpailut ja sunnuntaina 10 ja 15 kilometrin vapaan takaa-ajot. Kuusamossa kilpaillaan myös mäkihypyssä ja yhdistetyssä. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja