Mainos

Ruandalaismiehelle elinkautinen

Ruandalaistaustainen Francois Bazaramba on tuomittu Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa elinkautiseen vankeusrangaistukseen joukkotuhonnasta. Rikos tapahtui Ruandassa 1994.

Bazaramban puolustustiimin johtaja oikeustieteen maisteri Ville Hoikkala kertoo MTV:n uutisille, että Bazaramba aikoo valittaa tuomiosta Helsingin hovioikeuteen.

Hoikkala sanoo pitävänsä tuomiota täysin kestämättömänä. Bazaramba on koko ajan kiistänyt syyllistyneensä mihinkään rikoksiin.

Ruandassa tapahtui huhti-heinäkuussa 1994 kansanmurha, jossa etniset hutut surmasivat ainakin 800 000 etnistä tutsia sekä maltillista hutua.

Valtionsyyttäjä Raija Toiviainen ja kaksi kihlakunnansyyttäjää vaativat Bazaramballe rangaistusta Ruandassa Butaren prefektuurissa Nyakizun kunnassa vuoden 1994 alkupuoliskolla tehdyistä joukkotuhontateoista. Syytteen mukaan Bazaramba käski hävittämään Ruandan tutsit ja myötävaikutti suoraan 15 ihmisen murhaan.

Oikeus hyväksyi syyttäjän yksittäisistä murhaväitteistä viisi. Oikeus hylkäsi lisäksi syytekohdan aseiden hankkimisesta ja surmaajien kouluttamisesta.

"Todistajia kidutettu"

Bazaramballa ei kertomansa mukaan ole edes ollut sellaista valta-asemaa tai auktoriteettia paikallisyhteisössä, että hän olisi voinut käskeä ketään väkivallantekoihin.

Bazaramban puolustus on vedonnut etenkin siihen, että häntä vastaan todistaneet ihmiset ovat joutuneet kidutuksen uhreiksi ruandalaisissa vankiloissa ja että heitä on siten painostettu puhumaan Ruandan nykyhallituksen haluamalla tavalla.

Lisäksi Bazaramba sanoi, että vieraat ihmiset ovat ottaneet hänen omistamiaan kiinteistöjä haltuunsa eivätkä siksi halua hänen palaavan Ruandaan.

Todistajia kuultiin Afrikkassa

Käräjäoikeus kuuli 68:aa todistajaa, joista vain yksi asui Suomessa. Osa todistajista matkusti Suomeen, mutta käräjäoikeus kävi kuulemassa todistajia myös Ruandassa ja Tansaniassa.

Käräjäoikeuden ratkaisun tekivät laamanni Lars Karlsson sekä käräjätuomarit Vesa Komulainen ja Mikael Selander.

Porvoon käräjäoikeus vangitsi Bazaramban keskusrikospoliisin vaatimuksesta 6. huhtikuuta 2007. Syyttäjä nosti syytteen joukkotuhonnasta 29. toukokuuta 2009 ja pääkäsittely Porvoon käräjäoikeudessa alkoi 1. syyskuuta 2009. Viimeinen oikeuden istunto pidettiin 26. huhtikuuta.

Katso Ari Lahdenmäen juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.