RS-virus vie vauvoja jälleen sairaalahoitoon – HUSin lastenosastoilla lähes 20 potilasta

Flunssaa, koronaa vai RS-virusta? Nämä pöpöt liikkuvat nyt – näin niitä voi välttää! 10:05
Flunssaa, koronaa vai RS-virusta? Nämä pöpöt liikkuvat nyt – näin niitä voi välttää!

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS) kertoo, että RS-viruslöydösten määrä on lisääntynyt viime viikkoina, erityisesti lapsilla.

HUSin lastenosastoilla on hoidossa lähes 20 lasta RS-viruksen vuoksi.

RS-virus (respiratory syncytial virus) on yleisin pienten lasten hengitystieinfektioita aiheuttava virus, HUS kertoo.

– Vaikka koronavirusta todetaan väestössä edelleen runsaasti, kuormittaa RS-virus lasten osalta terveydenhoitoa huomattavasti koronaa enemmän, sanoo lasten infektiolääkäri Tea Nieminen sähköpostitse HUSin Uudesta lastensairaalasta.

RS-virus aiheuttaa tyypillisesti vastasyntyneille, imeväisille sekä pikkulapsille alempien hengitysteiden tulehduksen. 

Suurimmassa riskissä vakavalle taudille ovat pienet, alle 12 viikon ikäiset vauvat.

Erityisesti ennenaikaisesti syntyneillä lapsilla on kohonnut riski sairastua vakavaan RS-infektioon. Suurin osa sairaalahoitoon johtaneista RSV-infektioista todetaan kuitenkin perusterveillä lapsilla.

– RS-virusinfektioon ei ole käytössä täsmälääkettä. Sairaalahoidossa huolehdimme lapsen nesteytyksestä sekä tuemme hengitystä tarvittaessa lisähapella ja erilaisilla hengitystukimuodoilla, Nieminen lisää.

Käsihygienia ja väkijoukkojen välttely ehkäisevät sairastumista

RS-virus leviää pisaratartuntana ja itämisaika on yleensä 4–5 päivää. Sairastunut henkilö erittää virusta noin viikon ajan ensimmäisten oireiden jälkeen.

HUS kertoo, että oireisiin kuuluu hengityksen vaikeutuminen. Lapsella voi olla limaisuutta ja kuumetta, pienillä imeväisillä hengityskatkoja. Jälkitauteina voi ilmetä muun muassa korvatulehduksia.

– Imeväinen saa usein tartunnan päiväkotia käyvältä sisarukseltaan. Pienten vauvojen vanhempien kannattaakin vältellä paikkoja, joissa liikkuu paljon ihmisiä sekä noudattaa huolellista käsihygieniaa, Nieminen toteaa.

Jos vanhempi epäilee vauvalla RS-virusinfektiota ja vauvalla on esimerkiksi hengitys- tai syömisvaikeuksia, tulee soittaa Päivystysapuun numeroon 116 117 lisäohjeiden saamiseksi. Hätätapauksissa tulee soittaa hätänumeroon 112.


Lue myös:

    Uusimmat