Rovio myydään japanilaiselle videopelijätille

Peliyhtiö Roviosta ostotarjouksen tehnyt japanilainen Sega näkee suomalaisyhtiön väylänä globaaleille mobiilipelimarkkinoille 2:18
Peliyhtiö Roviosta ostotarjouksen tehnyt japanilainen Sega näkee suomalaisyhtiön väylänä globaaleille mobiilipelimarkkinoille.

Peliyhtiö Rovion myynti japanilaiselle videopelijätti Segalle varmistui torstaina. Sega sai tarjoukseensa hyväksynnät, jotka vastaavat 96,3:a prosenttia Rovion osakkeista, yhtiöt kertoivat tiedotteessaan.

Yrityskaupan yhtenä edellytyksenä oli, että hyväksynnät vastaavat 90:tä prosenttia Rovion osakekannasta.

– Koska vähimmäishyväksyntäedellytys ja muut tarjouksen toteuttamisedellytykset ovat täyttyneet, tarjouksentekijä toteuttaa tarjouksen sen ehtojen mukaisesti, Rovio ja Sega kirjoittavat tiedotteessaan.

Sega teki huhtikuussa ostotarjouksen Rovion osakkeenomistajille ja optioiden haltijoille. Yrityskaupan kokonaishinnaksi laskettiin tuolloin noin 706 miljoonaa euroa.

Rovion osakkeenomistajille tarjottiin 9,25 euroa osaketta kohden ja optioiden haltijoille 1,48 euroa optiota kohden. Rovion hallitus suositteli yksimielisesti Rovion osakkeenomistajille ja optioiden haltijoille tarjouksen hyväksymistä.

Yrityskaupan toteutuminen tarkoittaa myös sitä, että Rovio vedetään pois Helsingin pörssistä.

Koska Segan omistusosuus Roviossa ylittää kaupan etenemisen myötä 90 prosenttia, Sega käynnistää jäljellä olevia osakkeita koskevan pakollisen lunastusmenettelyn.

"Yhtiöt täydentävät toisiaan"

Rovion toimitusjohtaja Alexandre Pelletier-Normand arvioi keväällä, että kauppa hyödyttää toteutuessaan molempia yhtiöitä, koska yhtiöt voivat hyötyä toistensa vahvuuksista.

Rovio on Pelletier-Normandin mukaan vahva erityisesti mobiilipelien kehittämisessä, kun taas Segalla on vahvaa osaamista pc- ja konsolipeleistä.

Myös Segan johtajat arvioivat keväällä, että Roviolla on vahvuuksia, joita japanilaisyhtiöllä ei ole.

Segan mukaan yhtiölle on ollut aina haaste päästä globaalille mobiilipelimarkkinalle.

– Uskomme, että Segalla ja Roviolla on ominaisuuksia, jotka täydentävät toisiaan tulevaisuuden kasvun näkökulmasta, Segan operatiivinen johtaja Shuji Utsumi sanoi toukokuussa vieraillessaan Helsingissä.

Segan tunnetuimpia videopelejä on Sonic the Hedgehog -sarja.

Rovio tunnetaan parhaiten Angry Birds -brändistään, joka sai alkunsa suosittuna mobiilipelinä vuonna 2009. Suomalaisyhtiö ei ole onnistunut toistamaan Angry Birdsin valtaisaa suosiota myöhemmillä peleillään.

Ex-roviolainen Peter Vesterbacka nettoaa pelifirman myynnissä miljoonia 2:12
Ex-roviolainen Peter Vesterbacka nettoaa pelifirman myynnissä miljoonia.

Israelilaisyhtiö sai rukkaset

Kaupalla ei odoteta olevan merkittäviä välittömiä vaikutuksia Rovion liiketoimintaan, varoihin, johdon tai työntekijöiden asemaan eikä toimipaikkojen sijaintiin.

Roviota havitteli alun perin myös israelilainen peliyhtiö Playtika, joka teki tammikuussa ostotarjouksen Roviosta 9,05 euron osakekohtaiseen hintaan.

Rovio torppasi maaliskuussa Playtikan ehdotuksen, mihin mahdollisesti vaikutti myös saneeraajana tunnetun Playtikan huono maine ostajana.

Mitä suuri Rovio-kauppa merkitsee Suomen peliteollisuudelle? 2:08
Mitä suuri Rovio-kauppa merkitsee Suomen peliteollisuudelle?

Lue myös:

    Uusimmat