Rotuesittelyssä: Itsepintainen mopsi

Olisiko mopsi sinulle mainio koirakaveri? Ansioluetteloaan raottaa pieni, huolestuneen näköinen mopsi, joka on ollut kautta aikojen kuninkaallisten ja aristokraattien suosiossa.

Osaaminen ja erityistaidot

Olen tylppäkuonoinen, pienikokoinen ja erittäin tukevarakenteinen kääpiökoira, alter egoltani Mustanaamio. Olen hyvin ihmisrakas, ystävällinen ja iloinen koira, rauhallisempi tapaus kuin moni muu kipakka pikkukoira. Mutta kovin itsepäinen olen myös.

Tulen toimeen lasten kanssa mainiosti, kunhan saan oman osani huomiosta. Haluan aina olla menossa mukana ja osallistua perheeni elämänkäänteisiin ja -askareisiin.

Varo vain; olen kova koira kerjäämään herkkupaloja huolestuneella ja utuisella katseellani, jota kukaan ei voi vastustaa! Nom nom.

Koulutus ja työkokemus

Esi-isäni tulivat Kaukoidästä, jossa ne jalostettiin pienistä mastiffeista noin 1 400 vuotta sitten. Meistä tuli arvostettuja seurakoiria, ja olemmekin olleet itse kuninkaallisten ja aristokraattien suosiossa. Marie Antoinetella, kuningatar Victorialla, keisarinna Josephinella ja Vilhelm Oranialaisella on ollut mopseja. Jopa Napoleonin kerrotaan joutuneen jakamaan aviovuoteensa mopsin kanssa – kyllähän pieni mies pientä koiraa kestää!

Suomeen tassuttelin noin 1960-luvun alussa.

Harrastukset ja mielenkiinto

Olen vankkarakenteinen seurakoira. Vaikka olen piskuisen kokoinen, kaipaan kovasti liikuntaa! Olethan reipas kävelykumppani? Jaksan ja haluan liikkua enemmän kuin moni vastaavankokoinen koira. Osaan olla hiljainen ja säyseä kaveri, mutta myös eloisa kiusanhenki – se riippuu aivan omistajani mielialasta. Olen myös oiva vahtikoira; olen aina valpas ja joskus räksytän.

Muutoin olen helppohoitoinen koira, lyhyt karvani hylkii likaa ja rapaa. Olen muutoinkin luonnostani hyvin siisti koirakaveri. Suuret, hieman ulkonevat silmäni ilman kuonon tuomaa suojaa ovat heikoin kohtani, Akilleen kantapääni. Ne keräävät helposti pölyä ja likaa ja ne voivat vahingoittua normaalia herkemmin. Pehmeän kitalaen vuoksi minulla saattaa olla jatkuvia hengitysvaikeuksia, erityisesti jos olen kiihtynyt, jännittynyt tai ponnistanut kovasti tai ollessani ylipainoinen – silloin ääneni rohisee.

Minut on nähty myös monissa elokuvissa; Men in Black -elokuvissa näyttelin puhuvaa Frank-koiraa, Pocahontans-animaatioelokuvassa kuvernöörin koiraa.

Muuta

Ruumiinrakenteeltani olen neliömäinen, voimakas ja vanttera. Minulla on suuri pää ja isot silmät. Kuononi on tylppä ja ryppyinen. Korvani ovat ohuet ja ne joko taittuvat eteenpäin tai laskostuvat taaksepäin ruusukorvina. Häntäni on kiertynyt tiukasti selän päälle. Turkkini on helppohoitoinen, väritykseltä hopea, aprikoosi, fawn (kellertävä) tai musta. Minulla on musta maski ja korvat. Painoa minulle kertyy noin 6–8 kiloa, säkäkorkeutta löytyy sen 25–28 senttimetriä.

Motto

Multum in parvo : Much in little!

Suosittelijat

Pikkukoirien ystävät, innokkaat sunnuntaikävelijät, kuninkaalliset.

Lähde: Suomenmopsikerho.fi, Wikipedia

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja