Roskaruoalla yllättävä vaikutus aivotoimintaan – näin tunnistat oireet

Rasvaisella roskaruoalla on tutkijoiden mukaan yllättävän suuri vaikutus aivojen kemikaalitoimintaan.

Montrealin yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan roskaruoan syöminen voi muuttaa aivotoimintaa. Sen syömisen lopettaminen voi lisäksi aiheuttaa muun muassa masennus- ja levottomuusoireita.

Tutkijat analysoivat rasva- ja sokeripitoista ruokavaliota noudattavia hiiriä. Roskaruokaa syövien hiirien aivoissa havaittiin kemiallisia muutoksia sekä selkeitä vieroitusoireita, kun ruokavalio vaihdettiin terveellisempään suuntaan.

– Aivojen kemialliset muutokset voidaan yhdistää masennusoireisiin. Terveellisempään ruokaan vaihtaminen aiheutti sen sijaan vieroitusoireita sekä stressitilanteessa roskaruoan ahmimista, tutkija Stephanie Fulton totesi yliopiston lausunnossa.

Roskaruoka aiheuttaa stressioireita

Yliopiston tutkimuksessa tarkkailtiin hiirien käyttäytymistä ja aivotoimintaa kuuden viikon ajan. Noin puolet hiiristä noudatti vähärasvaista ja puolet runsaisrasvaista ruokavaliota. Masennus- ja hermostuneisuusoireiden lisäksi runsasrasvaista ruokavaliota noudattaneilla hiirillä havaittin olevan runsaasti enemmän CREB-molekyyliä kehossaan. Tämä molekyyli on tärkeässä asemassa muun muassa onnellisuushormoni dopamiinin tuotannossa.

– Tämän lisäksi roskaruokaa syöneillä hiirillä oli myös runsaati enemmän stressiä aiheuttavaa kortikostoni-hormonia aivoissaan. Tämä selittää sekä masennus- että ahmimisoireet, Fulton toteaa.

Tutkimus julkaistiin terveysalan julkaisussa International Journal of Obesity.

Tunnista oireet – aihetta ruokavaliomuutokseen?

Roskaruoan syömistä ei tietenkään tarvitse lopettaa kokonaan, mutta haitallisia transrasvoja ei tulisi syödä päivittäin. Roskaruoalla tarkoitetaan erityisesti rasva- ja sokeripitoista ruokaa, jonka ravinteiden määrä on alhainen.

Ruokavaliomuutokseen voisi olla aihetta, jos tunnistat itsessäni näitä oireita:

– Jatkuva stressi
– Tunnesyöminen: jos asiat menevät pieleen, lohdutat itseäsi roskaruoalla
– Vyötärönympäryksen kasvu ja/tai ylipaino
– Riippuvuusoireet: et voi olla ilman roskaruokaa.
– Alakuloisuus tai ahdistuneisuus
– Muut terveysongelmat (diabetes, korkea kolesteroli ym)

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja