Mainos

Roskapankin hintaa pohditaan Yhdysvalloissa

Yhdysvaltain kongressi valmistautuu päättämään jättimäisen valtiollisen roskapankin perustamisesta kriisitunnelmissa. Presidentti George Bushin hallinto esitti kongressille suunnitelman, jonka mukaan 700 miljardia dollaria veronmaksajien rahoja käytettäisiin kahden vuoden aikana rahoituskriisin rauhoittamiseksi. Euroina operaation hinta olisi yli 480 miljardia.

Valtiolliseen roskapankkiin on tarkoitus kerätä pankeille pääosin asuntolainoista syntyneet ongelmasaatavat ja niiden takuuna ollut omaisuus, joka on menettänyt arvonsa.

Vaikka talouskriisin vakavuudesta ollaan yhtä mieltä, kongressissa on myös arvosteltu Valkoisen talon poikkeuksellisia lakialoitteita. Kaikkia republikaaneja ei miellytä ajatus siitä, että republikaanihallinto lähtee säätelemään markkinoita. Puolueessa on perinteisesti vannottu markkinaliberalismin nimiin.

Demokraattileirissä vaaditaan puolestaan tukea talousmyllerryksen koettelemille tavallisille amerikkalaisille.

Uhkakuvat saivat lainsäätäjät nieleksimään

Suljettujen ovien takana presidentti George Bushin hallinto on jo varoittanut lainsäätäjiä päättämättömyydestä ja kahden puolueen keskinäisen kiistelyn seurauksista.

Valtiovarainministeri Henry Paulson ja keskuspankin pääjohtaja Ben Bernanke selvittivät talousahdingon syvyyttä kongressin keskeisille vaikuttajille jo ennakkoon.

- Huoneeseen levisi kuolemanhiljaisuus 10 sekunniksi, happi loppui huoneesta, senaatin pankkivaltiokunnan puheenjohtaja Chris Dodd summasi tapaamisen jälkeen.- Olimme ehkä muutaman päivän päässä rahoitusjärjestelmämme romahtamisesta.

Tukipaketilla on tarkoitus estää dominovaikutus, joka ajaisi pankkeja ketjussa kumoon. Lakipakettia on valmisteltu valtiovarainministeriössä keskuspankin tuella pikavauhtia. Kongressi saattaa päättää lakipaketista jo ensi viikolla.

Käytännössä liittovaltio on perustamassa erityisrahaston, joka ottaa kontolleen pankkien ongelmasaatavat ja varallisuuden, jonka arvo on romahtanut. Rahastoon siirrettäisiin myös valtion jo haltuunsa ottamat ongelmapankit Fannie Mae ja Freddie Mac sekä vakuutusjätti AIG.

Viime yönä vararikkoon ajautui pieni länsivirginialainen Ameribank. Se on 12. pankki, joka on joutunut tänä vuonna lopettamaan toimintansa. Pankin konkurssi maksaa talletussuojarahastolle noin 30 miljoonaa euroa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.