Mainos

Romantiikan paluu puutarhaan

Tänä keväänä ja kesänä puutarhassa kukoistaa romantiikka. Etniset ja modernit puutarhat haastavat pitkään muodissa olleen itämaisen tyylin. Uusimmat trendit esitellään viherpeukaloille tarkemmin huhtikuussa piha- ja puutarhamessuilla eri puolilla Suomea.

Paikoitellen talvi pitää vielä puutarhat tiukasti otteessaan, mutta eteläisimmässä Suomessa esimerkiksi syreeneissä on jo selvät lehtiruusukkeet. Itse asiassa joillakin pihoilla ihailtiin orvokkeja tammikuussa, eikä luonto tuntunut painuvan levolle laisinkaan.

Innokkaimmilla viherpeukaloilla on ikkunoillaan itämässä kesän kukkaloistoa ja viljelysuunnitelmat on jo tarkkaan harkittu. Vielä ei toki ole liian myöhäistä nauttia kasvun ihmeestä, eikä ollenkaan hassumpi vaihtoehto ole sekään, että jättää työlään ja tarkan taimikasvatuksen ammattilaisten huoleksi. Pihan saa kukoistamaan vallan mainiosti ostetuillakin taimilla.

Tulevan kesän trendejä on ennakoitu viime syksystä lähtien, mutta varsinainen lanseeraus alkaa vasta huhtikuussa, kun messurumba pyörähtää käyntiin. Joitakin vihjeitä voi tietysti kalastella naapurimaamme Ruotsin messuilta ja markkinoilta, jotka ovat perinteisesti meitä muutaman askeleen edellä.

Mikä mahtaa olla in?

Saattaa olla, että tänä kesänä muodikkain puutarha on suloisen romanttinen. Tunnelmaa rakennetaan ruusuista, laventeleista ja orvokeista – tuoksuista ja romanttisista väreistä. Mummon kukkapenkin kukkijat ovat aina olleet rakkaita ja vaalittuja aarteita sekä kestomuodikkaita, niiden aika saattaa olla taas ajankohtainen.

Ehkä perinteiset hyötyvihanneksetkin löytävät taas tiensä suomalaisiin puutarhoihin. Ainakin yrtit ovat tehneet niin vaikuttavan comebackin, tosin moni istuttaa niitä esimerkiksi kukkapenkkiin jo tuoksunkin takia.

Itämaisen tyylin rinnalle nousee tänä kesänä etninen trendi, joka suosii voimakkaita värejä ja eksoottisia elementtejä. Ilmasto saattaa tosin monin paikoin rajoittaa sen voittokulkua, mutta pienetkin viitteet voivat muuttaa pihan tunnelmaa.

Modernin tyylin ystävien puutarha rakentuu selkeistä elementeistä, jotka hakevat muotokielensä skandinaavisesta designista. Selkeälinjainen ja rauhaa henkivä keidas voi olla luonnollinen jatkumo itämaisuudelle, mutta on selkeästi moderni.

Muuta kesäksi ulos

Pihojen ajankohtainen teema on puutarhasisustaminen. Elämä on aina siirtynyt kesällä neljän seinän sisältä pihamaalle, jossa on taas muodikasta oleskella, tavata ystäviä ja laittaa ruokaa. Puutarhakalusteita ja piharakenteita ei enää sijoiteta summamutikassa, vaan ne sulautetaan osaksi kodin kokonaisuutta. Ajatuksena on toimiva ja maisemoitu elämä ulkona.

Terassit, verannat, kuistit ja vaikkapa kauniit kasvihuoneet sisustetaan sisätilojen jatkeeksi. Esimerkiksi ruukkupuutarha luo nopeasti toivottua vehreyttä suojaisalle terassille, jossa kesä alkaa jo ennen äitienpäivää ja jatkuu myöhäiseen syksyyn.

Puutarhaharrastuksella on pitkät ja rönsyilevät juuret. Muodit tulevat ja menevät, mutta ihmisessä säilyy ikuinen kaipuu päästä ulos. Joku haluaa ympärilleen koskemattoman luonnon, toinen viihtyy kaartuvien kukkapenkkien väriloistossa.

Teksti: Pirjo-Margit Lehtinen / Mediafocus

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.