Romania karkottaa venäläisdiplomaatin tukeakseen Tshekkiä, Venäjä karkottaa italialaisdiplomaatin

2:08
Tshekki on syyttänyt venäläisagentteja mystisestä ammusvaraston räjähdyksestä seitsemän vuotta sitten.

Italialaisdiplomaatin karkotus on vastine Italian maaliskuiselle venäläisten karkotukselle.

Romania karkottaa venäläisdiplomaatin solidaarisuuden osoituksena Tshekille, jolla on meneillään kiista Venäjän kanssa. Romanian ulkoministeriön mukaan Venäjän Bukarestin-suurlähetystön työntekijä julistetaan ei-toivotuksi henkilöksi.

Tshekki ja Venäjä ovat karkottaneet toistensa diplomaatteja sen jälkeen, kun Tshekki hiljattain syytti Venäjän vakoojia ammusvaraston räjäytyksestä vuonna 2014. Räjähdyksessä kuoli kaksi ihmistä.

Tshekki karkotti 18 venäläisdiplomaattia syytösten takia, minkä jälkeen Venäjä puolestaan karkotti 20 tshekkidiplomaattia.

Viime viikolla Tshekin sisäministeri Jan Hamacek toivoi, että EU- ja Nato-maat karkottaisivat venäläisdiplomaatteja solidaarisuuden osoituksena.

Useat maat ovat jo vastanneet Tshekin toiveeseen. Slovakia, Viro, Latvia ja Liettua karkottavat yhteensä seitsemän venäläisdiplomaattia.

Venäjä vastasi Italian maaliskuisiin toimiin

Venäjä puolestaan ilmoitti maanantaina karkottavansa italialaisdiplomaatin vastineena sille, että Italia karkotti kaksi venäläistä maaliskuussa vakoiluepäilyjen vuoksi. Ulkoministeriön mukaan italialaisdiplomaatille oli annettu 24 tuntia aikaa poistua maasta.

Italia tuomitsi Venäjän toimet perusteettomina.

– Pidämme päätöstä perusteettomana ja epäoikeudenmukaisena, koska se on kostotoimi Italian viranomaisten lailliselle toimenpiteelle, jolla puolustettiin omaa turvallisuutta, Italian ulkoministeriö sanoi.

Venäläiset karkotettiin maaliskuussa sen jälkeen, kun Italian viranomaiset pidättivät italialaisen merivoimien upseerin epäiltynä vakoilusta Venäjän hyväksi.

Upseeri pidätettiin Roomassa, kun hän oli tapaamassa Venäjän suurlähetystön edustajaa myydäkseen tälle luottamuksellisia tietoja. Venäläistä ei pidätetty diplomaattisen koskemattomuuden takia.

Juttua päivitetty kauttaaltaan 26.4.2021 klo 16.41.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja