Rokotetutkimuskeskuksen entistä johtajaa epäillään törkeästä petoksesta – oikeus määräsi omaisuutta vakuustakavarikkoon liki 3,2 miljoonan euron edestä

Poliisi epäilee Rokotetutkimuskeskuksen perustajaa ja entistä johtajaa Timo Vesikaria törkeästä petoksesta. Epäillyn rikoksen tekoaika on vuoden 2007 alusta tämän vuoden marraskuun 8. päivään, eli liki 13 vuotta.

Pirkanmaan käräjäoikeus on tänään määrännyt Vesikarin ja hänen johtamansa Nordic Research Network -yhtiön omaisuutta yhteisvastuullisesti vakuustakavarikkoon enintään 3,15 miljoonan euron edestä.

Vuoden 2007 elokuussa toimintansa aloittaneen yhtiön toimialaksi on kaupparekisterissä ilmoitettu lääketieteellinen tutkimus ja konsultointi.

Eilen Pirkanmaan käräjäoikeus määräsi laite-etsinnän Vesikarin Tampereen yliopiston ja Tampereen korkeakoulusäätiön sähköposteihin.

Tutkintapyynnön asiassa on tehnyt Tampereen yliopisto. Provosti Jarmo Takala ei halunnut tutkinnan keskeneräisyyden takia kommentoida asiaa tarkemmin.

STT ei ole tavoittanut Vesikaria kommentoimaan. Hän oli eilen kiistänyt rikoksen tutkinnasta uutisoineelle Ylelle. Hänen mukaansa kyseessä on riita hänen ja Tampereen yliopiston välillä.

Aamulehti uutisoi lokakuun lopulla Vesikarin jättäytymisestä Rokotetutkimuskeskuksen johdosta. Vesikari tai provosti Takala eivät tällöin kommentoineet lehdelle syytä. Keskus toimii Tampereen yliopiston lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunnan alaisuudessa.

Poliisi: Tutkinta liittyy tutkimustoimeksiantojen tuloutukseen

Sisä-Suomen poliisin rikoskomisario, asian tutkinnanjohtaja Juha Siljamäki sanoo, että rikosepäily liittyy Rokotetutkimuskeskukseen ja silloisen johtajan toimintaan.

Kysymys on hänen mukaansa taloudellisesta epäselvyydestä, mutta hän tähdentää, että rikosepäily ei liity millään tavalla rokotteiden varsinaiseen tutkimukseen vaan taloudellisiin asioihin.

– Rokotetutkimuskeskuksen toimintahan perustuu siihen, että se tekee rokotetutkimuksia toimeksiantajille, joita ovat esimerkiksi lääkeyhtiöt. Rikosepäily liittyy rokotetutkimuksen tuloutukseen. Siitä tässä on kyse, Siljamäki sanoo.

Hän ei kommentoi asiaa tässä vaiheessa tarkemmin.

Yhtiöltä viime vuonna huipputulos usean tappiovuoden jälkeen

Vesikari on toiminut Nordic Research Network -yhtiön toimitusjohtajana ja hallituksen puheenjohtajana sen toiminnan alusta lähtien. Viime vuonna yhtiö teki noin 2,9 miljoonan euron tuloksen.

Vuonna 2017 tilikauden voitto verojen jälkeen oli reilut 11 000 euroa, mitä ennen yhtiö teki tappiota usean vuoden ajan. Tappiota kertyi vuosittain 20 000–38 000 euroa.

Kolmena ensimmäisenä tilikautena yhtiö teki voittoa, vuonna 2010 vajaat 439 000 euroa, vuonna 2009 liki 1,2 miljoonaa ja yhdistettynä tilikautena 2007–2008 noin 800 000 euroa.

Lue myös:

    Uusimmat