RKP:n Henrikssonilta viesti Tynkkyselle: "Politiikot eivät sanele tai määrää, mitä Ylen ohjelmissa sanotaan"

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson kommentoi Sebastian Tynkkysen (ps.) kirjoituksia sosiaalisessa mediassa.

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson toivoo, että hallitusneuvotteluita ei käytäisi sosiaalisessa mediassa.

– On hyvä muistaa, että neuvottelut käydään tässä talossa eikä Twitterissä, hallitusneuvotteluihin Säätytalolle saapunut Henriksson kommentoi viitaten Sebastian Tynkkysen (ps.) kirjoituksiin sosiaalisessa mediassa.

Perussuomalaisten hallitusneuvottelija, kansanedustaja Sebastian Tynkkynen kritisoi eilen hallituksen muodostajaa Petteri Orpoa (kok.), joka linjasi julkisuudessa, että hallitus ei tule puuttumaan Ylen sisältöihin.

– Yle-laista ja Ylen tehtävistä, esimerkiksi virikkeellisen viihteen kirjauksesta laissa, ei ole vielä neuvoteltu suuntaan tai toiseen. (...) Eli asiasta ei ole päästy edes neuvottelemaan puolueiden kesken, vaikka Orpo meni siitä toimittajille omin päin kertomaan. Kyllä hän tämän yhden kerran anteeksi saa, mutta näin itsestään selvää hallitusneuvottelujen periaatetta ei vain voi jatkossa rikkoa, Tynkkynen kirjoitti.

Yle-lain mukaan Ylen tehtävänä on "tuoda monipuolinen ja kattava julkisen palvelun televisio- ja radio-ohjelmisto siihen liittyvine oheis- ja lisäpalveluineen jokaisen saataville yhtäläisin ehdoin". Laissa on myös kirjaus, jonka mukaan Ylen tulee tuottaa myös "kotimaista kulttuuria, taidetta ja virikkeellistä viihdettä".

Periaatteessa Yle-lakia muuttamalla voitaisiin siis vaikuttaa siihen, millaista sisältöä Ylen on lain mukaan tuotettava.

Tynkkynen johtaa hallitusneuvotteluissa viestintä ja digitalisaatio -neuvottelupöytää, jossa neuvotellaan muun muassa viestintäpolitiikasta. Pöytä aloittaa työnsä ensi viikolla. Tynkkynen on aiemmin kirjoittanut, että Yleltä täytyy leikata "kunnolla, jotta se pystyy keskittymään olennaiseen". Myös kokoomus on linjannut, että Ylen rahoitusta voidaan leikata.

Orpo ei nähnyt tänään Säätytalolle saapuessaan tarvetta erilliselle pelisääntökeskustelulle.

– En ole kauhesti asiaa miettinyt. Tämä työryhmä, jota hän johtaa aloittaa vasta ensi viikolla. Antaa työryhmän ensin lähteä työssään alkuun.

Henriksson ohjeistanut ryhmäänsä

Henriksson kertoo jo ohjeistaneensa omaa ryhmäänsä.

– Jokainen vastaa tietysti omasta toimintatavastaan. Olen omalle ryhmälleni kertonut sen toiveen, että tässä talossa neuvotellaan eikä Twitteriä tai sosiaalista mediaa käytetä siihen. 

Tarvitaanko mielestänne pelisääntökeskustelu?

– Se on hallitustunnustelijan (Petteri Orpo) asia miettiä. 

Hallitusneuvotteluihin osallistuvista puolueista etenkin perussuomalaiset ja RKP:n ovat kaukana toisistaan monissa kysymyksissä. Henrikssonin mukaan nähtäväksi jää, pääsevätkö puolueet sopuun asiakysymyksistä.

– Täällä on neljä hyvinkin erilaista puoluetta. Totta kai on niin, että meillä on hyvin erilaiset lähtökohdat. Se jää nähtäväksi. Minulle on aivan selvä asia, että politiikot eivät sanele tai määrää, mitä Ylen ohjelmissa sanotaan, tai millaisia ohjelmia on.

Pöllöraati keskusteli hallitusneuvotteista ja perussuomalaisten Sebastian Tynkkysen Yle-puheista: 

Pöllöraati: Sebastian Tynkkynen ymmärtänyt asemansa väärin – ”on suurin piirtein vaihtamassa Pikku Kakkosen juontajaa siellä” 3:02

Lue myös:

    Uusimmat