RKP kielteinen ydinvoimalle

Ruotsalainen kansanpuolue suhtautuu edelleen kielteisesti ydinvoiman lisärakentamiseen. Tuusulassa tänään päättynyt RKP:n puoluekokous hyväksyi ilman keskustelua kannanoton, joka ei merkitse muutosta puolueen aiempaan ydinvoimakantaan.

RKP:n uudeksi puheenjohtajaksi valittu sisäministeri Jan-Erik Enestam oli vain hetkeä aikaisemmin toivonut omassa tiedotustilaisuudessaan, että kokous ottaisi aiempaa joustavamman kannan.

Enestam ei kuitenkaan noussut kokoussalissa puhumaan oman kantansa puolesta, ja päätös syntyi yllättävän nopeasti, kun asiasta ei pyydetty yhtään puheenvuoroa.

Hän totesi ratkaisun jälkeen alistuneena, että tämänkin kanssa voi elää, mutta pelivaraa on nyt vähemmän, kun energiapolitiikasta neuvotellaan jatkossa.
-Mutta se heijastaa tilannetta puolueessa ja se on hyväksyttävä, hän sanoi.

Enestamin mukaan RKP joutuu nyt seuraavissa hallitusneuvotteluissa tekemään selväksi, että puolueen kansanedustajien ei voida edellyttää tukevan 100-prosenttisesti uuden ydinvoiman rakentamista.

-Minä lähden siitä, että kaikilla muillakin puolueilla kuin kokoomuksella on ongelmia. Tuskin niin tiukkaa linjaa voi hallitusohjelmassa vetää, että se täysin sulkisi pois (RKP:n hallituksesta) tällä kirjauksella, Enestam sanoi. Enestam oli toivonut kannan muuttamista juuri siksi, jotta puheenjohtajalla olisi enemmän pelivaraa tulevissa hallitusneuvotteluissa.

Enestam toivoi valintansa jälkeisessä tiedotustilaisuudessa myös, että puolueella olisi vuoden kuluttua pidettävässä kokouksessaan tieto siitä, onko Elisabet Rehn vielä käytettävissä presidenttiehdokkaaksi.

Enestamin mukaan tieto olisi tarpeen erityisesti siinä tapauksessa, että Rehn ei lähtisi enää vaaliin ja RKP joutuisi etsimään toisen ehdokkaan. Enestamin mukaan hän ei itse ehdottomasti tule olemaan presidenttiehdokkaana.

RKP:n uudeksi puheenjohtajaksi valittu Enestam on ollut kansanedustajana vuodesta 1991. Hän toimi ministerinä lyhyen aikaa myös jo edellisen vaalikauden lopulla, silloin Esko Ahon (kesk.) hallituksen puolustusministerinä.

Uusi puoluejohtaja on koulutukseltaan valtiotieteen maisteri ja kotoisin Västanfjärdin saaristokunnasta Lounais-Suomesta. Hän toimi vuosina 1978-83 kotikuntansa kunnanjohtajana.
(STT)


Lue myös:

    Uusimmat