Rivitalo vajosi ja eläkeläiset menettivät kotinsa – nyt pahasti velkaantuneet asukkaat saattavat joutua maksamaan myös valtavat purkukustannukset

0:24
Video aiheesta vuodelta 2018. Katso, miltä asukkaan kodissa näyttää.

Pälkäneellä vajoavan, käyttökiellossa olevan rivitalon osakkaat saattavat joutua maksamaan kymmeniä tuhansia euroja purkukustannuksia.

Asia selviää kunnan rakennus- ja ympäristöjaoston esityslistasta. Tapausta käsitellään kokouksessa vielä tänään.

Rakennustarkastaja esittää jaostolle, ettei taloyhtiön anomaa kahden vuoden jatkoaikaa purkamiselle hyväksyttäisi. Lisäksi esityslistassa esitetään, että rakennuksen purkamista ja sen selvittämistä koskevan määräajan valmistelua jatketaan.

Kysymyksessä on neljän asunnon yhtiö, jonka edesottamuksia on puitu jo useita vuosia. Pälkäneellä Takojanpolku 13:ssa sijaitseva neljän huoneisto rivitaloyhtiö on rakennettu vanhan soramontun päälle vuonna 1988.

Taloyhtiö on tuloksetta vaatinut kuntaa vastuuseen, sillä asukkaiden mielestä talon vajoaminen johtuu kunnan kaavoittamasta rakennuskelvottomasta tontista.

Monttu on täytetty kunnan toimesta rakennus-ja teollisuusjätteillä. Talon ja jätteiden välissä on kolmen ja puolen metrin vahvuinen hiekkakerros. Kunta sai tontin vaihtokaupalla rakennusliikkeeltä, joka on nyt jo konkurssissa eli sieltä ei korvauksia voi hakea. Kunta puolestaan on kiistänyt olevansa vastuussa tapahtuneesta.

Talossa asui eläkeläisiä ennen kuin siihen määrättiin käyttökielto ja asukkaiden tuli muuttaa pois.

Jatkoaikaa ei luvassa, ellei päätösesitys muutu

Osakas Antti Kallio kuvaa tilannetta katastrofaaliseksi. Hän oli viimeinen talon jättänyt asukas. Hän muutti vaimonsa kanssa toukokuussa vaimon vanhaan, tyhjillään olleeseen kotipaikkaan toiselle paikkakunnalle.

Kaikille osakkaille juoksee edelleen yhtiövastike. Taloyhtiöllä on myös runsaasti velkaa aiemmista korjausyrityksistä. Kallio arvelee hintalapun olevan hänelle jo 130 000 euron luokkaa.

– Täytyy asua muualla ja yrittää jostain saada sen verran rahaa, että pystyy elämään. Naapureilla on samalainen tilanne. Olemme jatkuvasti yhteydessä, viimeksi eilen, Kallio kertoo MTV Uutisille.

Kallion mukaan purkukustannukset olisivat noin 60 000 euron luokkaa.

Kallio soimaa kuntaa ja toteaa, ettei kunnan päättäjillä ole hänen mielestään minkäänlaista omaatuntoa. Hänen mielestään kunnalta ei ole herunut edes sympatiaa.

– Olemme uhkasakon alaisena, ja ei siinä paljon sympatiaa ole.

Taloyhtiötä uhkaa konkurssi, mikäli kunta asettaa lopulta purkamiselle määräajan. Konkurssi puolestaan tarkoittaisi, ettei yhtiö voisi enää yrittää saada asiaa oikeuteen.

– Jos tilanne tulee eikä asiaa saada oikeuden eteen, meidän on pakko lopettaa tämä homma ja ajaa yhtiö konkurssiin.

Kallion mukaan osakkaat aikovat taistella kuntaa vastaan niin kauan, kun se on juridisesti mahdollista. Taloyhtiön keskeinen vaatimus on saada kunta lunastamaan koko yhtiö.

Taloyhtiön tilanteesta uutisoi aiemmin tiistaina Aamulehti.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja