Ritva ja Raimo myivät koko omaisuutensa ja muuttivat Dominikaaniseen tasavaltaan

Ritva ja Raimo Turkia muuttivat eläkepäivikseen Karibialle. Suomen asunnot myytiin, eikä pohjoiseen ole kaipuuta.

Kun Ritva ja Raimo Turkian poika osti vanhemmilleen syntymäpäivälahjaksi matkan Dominikaaniseen tasavaltaan, hän ajatteli, että pari ihastuisi lomaparatiisiin. Niin he ihastuivatkin – niin paljon, että muuttivat sinne.

– Ensimmäisellä matkalla innostuttiin, toisella tultiin katselemaan taloja ja varmistumaan päätöksestä ja kolmannella jo muutettiin, Ritva kertoo.

Tuosta muutosta on nyt kulunut kymmenen vuotta. Toissa vuonna kumpikin sai myös Dominikaanisen tasavallan kansalaisuuden.

Koti tuntui heti kodilta

Muuttaessaan Karibianmeren toiseksi suurimpaan valtioon Ritva ja Raimo kantoivat mukanaan vain matkalaukut.

– Alun perin tarkoitus oli tuoda Suomesta kontissa tavarat tänne, mutta eihän se olisi ollut järkevää: vähän kuin laittaisi hajuveden ja lihapullat yhteen, Ritva viittaa maiden välisiin elintaso- ja tapaeroihin.

Koti, ihastuttava pieni rinnetalo Sosuan kaupungissa, sai siis täysin uudet ja paikan hengen mukaiset kalusteet.

– Taloon ihastuimme heti ensisilmäyksellä ensimmäisen lomamatkamme aikana. Se vain iski, mutta pihassa ei ollut myyntikylttiä. Kun palasimme toisen kerran katselemaan asuntoja, paikallinen kaveri vei meidät talolle, jonka tiesi olevan myynnissä – ja siinähän se meidän kotimme oli!

Viimeksi Suomessa vuosia sitten

Suomen asunnot, kaupunkiasunnon ja omakotitalon maalla, pariskunta myi.

– Kyllä ihmiset olivat aika hämmästyneitä päätöksestämme. Toisaalta ennakkoluulottomuuteemme oli jo totuttu, sillä olimme aina matkustelleet paljon ja muuttaneet esimerkiksi kaupungista maalle, Ritva kertoo.

Suomeen jäivät asumaan kaksi lasta ja kaksi lapsenlasta. Vain tytär vitsaili, että eihän äiti saa lapsiaan hylätä.

– Ensimmäisten neljän vuoden aikana kävimme Suomessa nelisen kertaa vuodessa tervehtimässä Raimon iäkästä äitiä ja muita sukulaisia. Samalla tehtiin matkalaukkumuuttoa. Nyt Raimo on käynyt Suomessa viimeksi yli viisi ja minä kolme vuotta sitten, kun poikamme sairastui vakavasti, Ritva sanoo.

Kieliummikkoina uuteen kotimaahan

Dominikaanisessa tasavallassa puhutaan espanjaa. Ritva ja Raimo osasivat sitä ennen muuttoa vain parin kuukauden pikakurssin verran.

– Käytännön kielitaidon olemme oppineet paikan päällä television, lehtien ja kirjojen avulla. Nyt pystymme jo sujuvasti keskustelemaan espanjaksi.

Vaikka Dominikaaninen tasavalta nykyaikaistuu koko ajan muiden lailla, joissakin asioissa virastobyrokratia kukoistaa: asianajajia ja notaaria tarvitaan jopa asuntokaupassa.

Ilmasto paransi sairaudet

Maassa asuu paljon muitakin eläkkeellä aurinkoon muuttaneita.

– Olemme saaneet runsaasti ystäviä eri maista, nimenomaan sotien jälkeisistä suurista ikäluokista. He ovat meidän laillamme ajatelleet, että lumen luonti ei ole ainoa tärkeä asia elämässä, Ritva sanoo.

Lämmin ilmasto edistää myös terveyttä.

– Olin kärsinyt ennen muuttoa yli kymmenen vuotta nivelrikosta, mutta kivut jäivät Suomeen, samoin kuin Raimon korkea verenpaine.

– Täällä on myös helppo noudattaa terveellistä ruokavaliota: hedelmiä ja vihanneksia on paljon, ja ne ovat halpoja, Ritva sanoo.

Karibialla ei olla jöröjukkia

Ihmisten lämmin mentaliteetti Dominikaanisessa tasavallassa miellyttää Ritvaa.

– Suomalaisessa bussissa jokainen jököttää myrtsinä hiljaa paikallaan, täällä ihmiset ovat hymyileviä ja välittömiä. Eletään hetkessä, eikä murehdita vuosia eteenpäin. Vaatimattomista tai jopa surkeista oloista huolimatta ollaan tyytyväisiä.

– Televisio, raha ja niiden mukanaan tuomat asiat alkavat tosin rantautua myös Dominikaaniseen tasavaltaan. Ihmiset haaveilevat utopiasta, jossa ison talon pihassa saattaisi näkyä parikin autoa. Muuttoliike kohdistuu maalta kaupunkiin, mikä aiheuttaa slummiutumista, Ritva kertoo.

Ei enää takaisin Suomeen

Ritvan mielestä on tärkeää, että maassa eletään maan tavalla. Itse he ovat taipuneet ainoastaan rakentamaan suomalaisen saunan ja hakemaan näkkileipää Ikeasta – eikä ole ikävä.

– Kyllä tämä on meille toinen kotimaa. Suomen asioita seuraan lukemalla netistä uutisia. Ystäviäkin on paljon mukavampi nähdä niin, että he tulevat ajan kanssa tänne kuin mennä Suomeen, jossa kaikilla on omat, kiireiset elämät.

Muuttaessaan Ritva ja Raimo ajattelivat, että Dominikaanisesta tasavallasta käsin olisi helppoa kiertää muitakin Latinalaisen Amerikan valtioita.

– Enää meillä ei ole tarvetta lähteä täältä minnekään: tässä on kaikki, mitä tarvitsemme. Kotimme on täällä, hautaan asti.

Piia Simola/Studio55.fi

Kuvat: Colourbox.com, Ritva ja Raimo Turkia


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja