Risto E.J. Penttilä: Tämä on Ukrainan B-suunnitelma – "Auttaa painostamaan Venäjää"

Risto E.J. Penttilä: Tämä on Ukrainan B-suunnitelma – "Auttaa painostamaan Venäjää" 3:48
Risto E.J. Penttilä: Tämä on Ukrainan B-suunnitelma – "Auttaa painostamaan Venäjää"

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puhui YK:n yleiskokouksessa eilen. Zelenskyi sanoi Ukrainan valmistelevan rauhankokousta, johon kutsuttaisiin koolle kaikki aggressiota vastustavat maat.

Kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E. J. Penttilä kertoo MTV:n Huomenta Suomen haastattelussa, että tällä hetkellä Ukraina pyrkii sotilaallisesti muuttamaan rintamalinjaa, jotta se pääsisi tilanteeseen, jossa rauhanneuvottelut voidaan käydä Ukrainan kannalta hyvästä asemasta.

– Tällä hetkellä tämä menee huonosti, jolloin suunnitelma B on se, että kootaan sellaista ryhmittymää, joka voisi auttaa painostamaan Venäjää, jos aselepo tulee.

Penttilän mukaan nyt ollaan tilanteessa, jossa hän ei usko Ukrainan rauhansuunnitelman menevän paljoakaan eteenpäin. Vuosi sitten julkaistussa suunnitelmassa on kymmenen kohtaa. Suunnitelmassa on Penttilän mukaan pari kohtaa, joita Venäjä ei voi hyväksyä tällä hetkellä:

– Ensimmäinen on se, että venäläisten joukkojen pitäisi heti vetäytyä kaikilta miehitetyiltä alueilta, mukaan lukien Krimiltä. Toinen kohta, jota Venäjä ei voi hyväksyä on se, että perustettaisiin erillinen tuomioistuin Venäjän sotarikollisille.

– Eli Venäjää ei saada mukaan, jolloin Zelenskyin uusi suunnitelma on se, että ne jotka vastustavat Venäjää ja aggressiota kokoontuisivat, Penttilä jatkaa.

Penttilän mielestä idea ei ole huono. Ennen toisen maailmansodan loppuakin pidettiin kokouksia, joissa mietittiin miten kaikki järjestetään sodan loppuessa.

Penttilä kuitenkin toteaa, että hän ei ole nähnyt missään reaktioissa, että tällaista kokousta oltaisiin juuri tällä hetkellä järjestämässä. Johtopäätöksenä tästä on se, että rauhanneuvotteluita ei ole nyt näkäpiirissä. Penttilän mukaan nyt haetaankin maaperää, joka mahdollistaisi rauhanneuvottelut myöhemmin.

Zelenskyi piti voimakkaan puheen YK:n yleiskokouksessa – Venäjän edustajan ilme tallentui kameraan 3:19
Zelenskyi piti voimakkaan puheen YK:n yleiskokouksessa – Venäjän edustajan ilme tallentui kameraan

Lue myös:

    Uusimmat