Mainos

Risikko: Nuorten syrjäytymisestä miljoonalasku yhteiskunnalle

Sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko (kok.) on erittäin huolissaan nuorten syrjäytymisestä. Elinkeinoelämän valtuuskunta kertoi tänään, että vuonna 2010 syrjäytyneitä nuoria oli yhteensä 51 300.

– Kyllä olen todella huolissani tilanteesta. Tilanne on inhimillisesti ja taloudellisesti vakava, Risikko selvittää MTV3 Uutisille.

Hänen mukaansa yhden nuoren syrjäytyminen maksaa yhteiskunnalle noin miljoona euroa.

– Korostan inhimillisyyttä. Sen on ihmistragedia, jos ihminen syrjäytyy, sillä se aiheuttaa paljon pahoinvointia yksilölle ja koko läheisyhteisölle.

– Sitten tämä on myös kustannuskysymys. Kaikki se maksaa, jos ihminen on työvoimasta pois ja syrjäytynyttä nuorta autetaan. Jos syrjäytyneitä nuoria on yli 50 000 tai jopa 60 000, niin tuleehan siitä valtava summa, Risikko kertoo.

Koulutuksella valtava merkitys

Risikon mukaan hallitus tekee kaikkensa nuorten syrjäytymisen estämiseksi. Hallituksen tavoitteena on, ettei yksikään nuori syrjäytyisi. Risikon mukaan esimerkiksi koulutuksella on valtava merkitys syrjäytymisen ehkäisemiseksi. Risikon mukaan koulutusmahdollisuuksiin ja kouluterveydenhuoltoon on panostettava riittävästi.

– Olemme lisäämässä toisen asteen koulutuspaikkoja sekä oppisopimuskoulutusta. Sitten on tietysti luokkakoot ja erityisopetus. Niihin kannattaa satsata. Jos niihin ei satsaa, niin se tulee vielä entistä kalliimmaksi.

Tarkoittaako tämä käytännössä sitä, että esimerkiksi luokkakokoja tullaan pienentämään?

– Siitä on sitten varmasti kysyttävä opetus- ja kulttuuriministeriöltä ja ministeri Gustafssonilta. En ota tässä kohtaa kantaa, mitä luokkakoolle tapahtuu. Minä olen itse ollut ammatillisen koulutuksen opettajana toistakymmentä vuotta, niin tiedän, mitä siellä koulussa voi tehdä. Siellä voi tehdä paljon, mutta se vaatii resursseja.

Risikon mukaan on tärkeää myös panostaa nuorten työllisyystilanteen kehittämiseen. Esimerkkinä on yhteiskuntatakuu, jossa jokaiselle nuorelle taataan opiskelu-, työ-, kuntoutus- tai harjoittelupalkka viimeistään kolme kuukautta työttömäksi joutumisesta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.