Ennakkotiedot paljastavat: Nuorilla masentuneisuutta ja huolta kiusaamisesta

Lapset ja nuoret olivat peräti noin 40 000 kertaa yhteydessä Mannerheimin Lastensuojeluliittoon (MLL) omien murheidensa takia viime vuonna.

MLL:n ennakkotietojen mukaan vakavista aiheista alle 21-vuotiaita lapsia ja nuoria painoivat nettikirjeyhteydenotoissa erityisesti masentuneisuus sekä ahdistuneisuus. Puhelinyhteydenotoissa vakavaa huolta aiheutti kiusaaminen sekä vertaissuhteeseen ja yksinäisyyteen liittyvät huolet.

– Nuoria painaa nettikirjeissä myös viiltely, syömisongelmat, päihdeongelmat sekä itsemurha- ja kuolema-ajatukset, MLL:n suunnittelija Anna Puusniekka kertoo MTV3 Uutisille.

Kaikista yhteydenotoista nettikirjeiden osuus oli noin 5 prosenttia ja puhelinsoittojen 95 prosenttia.

Nuoret kokeilevat kepillä jäätä

Nettikirjeissä nuoret voivat kirjoittaa anonyymisti ja he saavat MLL:n koulutetulta aikuiselta vastauksen.

– Nettikirjeissä vakavat aiheet, kuten masentuneisuus ja ahdistuneisuus nousevat herkästi esiin. Kynnys ottaa yhteyttä on matala ja kirjoittelu on luottamuksellista. Nuoren ei tarvitse olla suoraan kontaktissa kenenkään kanssa, mikä helpottaa oman pahan olon purkamista, Puusniekka toteaa.

Puusniekan mukaan nuoret kyselevät myös omasta seksuaalisesta kehityksestä sekä kertovat päivän kuulumisistaan. Kaikki aiheet eivät suinkaan ole vakavia.

– Joskus nuoret kokeilevat myös kepillä jäätä. He soittavat meille ja kertovat kuulumistaan, minkä jälkeen he katsovat, onko meidän kanssa hyvä puhua.

MLL:n tarkat tilastot kiusaamisten ja ahdistuneisuustapausten määristä valmistuu maaliskuuhun mennessä.

Kännykkäkiusaaminen on lisääntynyt

Puusniekan mukaan MLL:n päivystäjät kehottavat vaikeissa tapauksissa nuoria ja lapsia ottamaan aina yhteyttä niin koulujen terveydenhoitajiin kuin muihinkin ammattilaisiin.

Puusniekan mukaan teknologian kehittyminen näkyy kiusaamisessa. Kännykkä- ja nettikiusaaminen on lisääntynyt 2000-luvulla.

– Informaatioteknologian kehityksen myötä netin ja kännykän kautta kiusataan toisia. Enää ei kiusata pelkästään koulussa. Puhelimen kautta lähetellään esimerkiksi törkeitä viestejä ja netissä lähetellään noloja kuvia toisista. Lapset ja nuoret eivät aina ymmärräkään, minkälaista jälkeä nolojen kuvien julkaisulla voi saada aikaan.

Puusniekan mukaan kiusatuiksi joutuvat niin tytöt kuin pojat.

Lue myös:

    Uusimmat