Rikostoimittajan kommentti: Irakilaiskaksosten haastattelu kiertyi kärsimyksen ympärille

22:44

Joukkomurhasyytteistä vapautettujen irakilaiskaksosten haastattelu nähtiin MTV:n Rikospaikka-ohjelmassa keskiviikkona. 

Kolme viikkoa sitten olimme kollegani Jarkko Sipilän kanssa Pirkanmaan käräjäoikeudessa seuraamassa terrorimurhien ratkaisevinta käsittelypäivää. Oikeussalissa kuultiin videon välityksellä syyttäjän anonyymejä todistajia Irakista.

Syytetyt irakilaiskaksoset talutettiin saliin yleisötilan läpi. He olivat ilmeettömiä mutta mielestämme hyvävoimaisen näköisiä, vaikka takana oli puolentoista vuoden tutkintavankeusaika ja niskassa raskaat syytteet. 

Anonymiteetin saaneiden todistajien kertomukset eivät vakuuttaneet ja se antoi luvan ennustaa, että näyttö ei ehkä tule riittämään veljesten tuomitsemiseen. Viime viikolla käräjäoikeus hylkäsi veljeksiä vastaan nostetut syytteet terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista.

Suomeen turvapaikanhakijoina syksyllä 2015 saapuneita veljeksiä epäiltiin ja syytettiin osallisuudesta Isisin toteuttamaan Camp Speicherin joukkomurhaan kesällä 2014 Irakin Tikritissä.

Kun syytteet menivät nurin, käräjäoikeus määräsi veljekset vapautettaviksi välittömästi.

Veljekset löytyivät nukkumasta

Otimme yhteyttä asianajajaan. Halusimme haastatella veljekset, ei vähiten siitä syystä, että kyse on ollut Suomen rikoshistoriassa täysin poikkeuksellisesta tutkinnasta ja oikeudenkäynnistä. Saimme haastattelulle vihreää valoa ja tiedon siitä, mistä veljesten pitäisi löytyä. Emme kuitenkaan tavoittaneet heitä kyseisestä paikasta. 

Tunteja kestäneiden etsintöjen ja onnekkaidenkin tapahtumien jälkeen löysimme kaksoset muualta – siihen tarinaan voimme palata myöhemmin.

Veljekset olivat nukkumassa erään kerrostalon yhdessä huoneessa patjoillaan vähän samaan tapaan kuin joulukuussa 2015, kun poliisi otti heidät kiinni ja heidät pidätettiin terrorimurhista epäiltyinä.

Siinä edessämme puoliunisina olleet veljekset eivät ensin halunneet antaa mitään lausuntoa, mutta kun toinen heistä tunnisti apunamme olleen tulkin, he suostuivat Rikospaikan haastatteluun.

Vankila-aika otti koville

Millainen kuva näistä veljeksistä sitten välittyi haastattelua edeltäneen juttelun ja itse haastattelun perusteella?

Toinen heistä oli selvästi ”puhemies” ja hieman tunteikkaammin esiintyvä. Toinen oli varautuneempi ja haastattelussa muutenkin hiljaisempi.  

Veljekset ovat alusta asti kiistäneet osallisuutensa terrorimurhiin. Myös haastattelussa he vakuuttivat lujasti syyttömyyttään. He sanoivat olleensa muualla Irakissa, kun Camp Speicherin verilöyly tapahtui.

Veljesten mukaan vanhemmat ovat kasvattaneet heidät oikein ja he itse ovat pysyneet oikealla tiellä lakia kunnioittaen.

Molemmat olivat haastattelussa hieman kalpeita. Sitä ehkä selittävät vähiin jääneet yöunet, mutta selvä vaikutelma välittyi siitä, että aika vankilassa on ottanut koville. Molemmat kertoivat kärsineensä vankeudesta paljon.

Kuuluiko veljesten puheissa katkeruus? Ehkä eniten siihen, että heidän mukaansa kaikki lähti riidasta vastaanottokeskuksessa, ja se johti isoon ongelmaan. 

Taustalla olivat turvapaikanhakijoiden ja ennen kaikkea shiiojen ja sunnien väliset riidat yleensäkin vastaanottokeskuksissa. Poliisi on aiemmin myöntänyt, että riitaisat shiiat ja sunnit kertoivat toisistaan myös liioiteltuja väitteitä.

Tuomitsivat jyrkästi Isisin

Veljeksiä syytettiin Isisin jäseniksi. Haastattelussa he tuomitsivat terroristijärjestön jyrkin sanoin, samoin kuin Euroopassa tehdyt iskut.

– Isis on ryhmä, joka on aivoton. He ovat mielenterveydeltään sekaisin ja huolimattomia perverssejä, toinen veljeksistä totesi.

Lausunto osoittaa ainakin sen, että veljesten mielipide Isiksestä on vähintään erittäin kielteinen.

Syytteitä puidaan vielä hovioikeudessa. Syyttäjä ilmoitti tiistaina valittavansa käräjäoikeuden vapauttavasta tuomiosta.  Hovioikeuden istunto alkaa aikaisintaan syksyllä, mutta tällä kertaa veljekset vastaavat syytteisiin vapaalta. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja