Rikollisjärjestö United Brotherhood on määrätty väliaikaiseen toimintakieltoon – poliisi voi puuttua jengiliivien käyttöön

United Brotherhood oikeudessa – järjestö ilmoitti itse lakkauttavansa toimintansa, mitä oikeudessa oikein käsitellään? 4:28
Millaiset vaikutukset United Brotherhood -oikeudenkäynnillä on Suomen järjestäytyneelle rikollisuudelle?

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus on määrännyt rikollisjärjestö United Brotherhoodin ja sen alaisuudessa toimivan Bad Unionin väliaikaiseen toimintakieltoon. Oikeuden mukaan asiassa on osoitettu, että ryhmä toimii lain ja hyvän tavan vastaisesti.

– UB:n toiminnassa on tehty suuri määrä rikoksia, pyritty hallitsemaan muuta vankiyhteisöä ja hankkimaan jäsenille hyötyä laittomin keinon sekä myös painostamaan vankiloiden henkilökuntaa toiminaan UB:ta hyödyttävällä tavalla, oikeus toteaa päätöksessään.

Oikeus vetoaa päätöksessään muun muassa keskusrikospoliisin asiantuntijan lausuntoon, jonka mukaan UB on valtakunnallinen järjestäytynyt rikollisryhmä, jonka tyypillisiä rikoslajeja ovat huumausaine-, kiristys- ja ampuma-aserikokset.

Väliaikainen toimintakielto tarkoittaa muun muassa sitä, että lakkautetun järjestön tunnuksia ei saa käyttää. Poliisi voi kiellon nimissä puuttua esimerkiksi jengin liivien käyttöön. Päätös on osa oikeusprosessia, jossa viranomaiset vaativat UB:ta lakkautettavaksi.

Jengi on vastustanut lakkauttamista ja väliaikaista toimintakieltoa. United Brotherhoodin johtajana pidetyn miehen puolustus vetoaa muun muassa siihen, että jengi on jo lopettanut itse toimintansa.

Oikeus toteaa, että se ottaa myöhemmin kantaa siihen, voidaanko UB:n omaa lopettamisilmoitusta pitää luotettavana.

Lue myös:

    Uusimmat