Mainos

Rikkaat maat saivat kritiikkiä aids-konferenssissa

Johtavien teollisuusmaiden G8-ryhmää syytetään lupausten pettämisestä aidsin vastaisessa taistelussa.

Torontossa Kanadassa pidetty kansainvälinen aids-konferenssi on päättynyt kirpeään kritiikkiin. YK:n Afrikassa toimiva aids-erityislähettiläs syyttää johtavien teollisuusmaiden G8-ryhmää siitä, että ne ovat pettäneet kehitysmaat. Stephen Lewisin mukaan rikkaat valtiot eivät ole pitäneet rahoituslupauksiaan.

-G8:n käytös on saattanut kaiken vaaraan taistelussa aidsia vastaan, Lewis sanoi konferenssin päätteeksi.

Maailman seitsemän rikkainta valtiota ja Venäjä lupasivat heinäkuun 2005 huippukokouksessa, että kaikilla Afrikan aids-potilailla on mahdollisuus saada hoitoa vuoteen 2010 mennessä. G8-maat lupasivat myös auttaa aids-orpoja ja tuplata lahjoituksensa. Lewisin mukaan rahastolta puuttuu kuitenkin tänä vuonna puoli miljardia dollaria ja ensi vuodelta jo yli miljardi dollaria.

Osallistujat muistuttivat myös, että aika on kortilla. Sunnuntaista perjantaihin kestäneen konferenssin aikana aidsiin kuoli maailmanlaajuisesti arviolta 38 000 ihmistä.

-Itä- ja Keski-Afrikassa on vähemmän lääkäreitä kuin rekisteröityneitä osallistujia tässä konferenssissa, huomautti YK:n terveysjärjestön WHO:n väliaikainen johtaja Anders Nordström. Hänen mukaansa lääkäreiden kouluttaminen on yksi tärkeimmistä asioista aids-ongelman ratkaisemisessa.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.