Mainos

Rikhard III löytyi sittenkin parkkipaikan alta

Britanniassa tutkijat ovat vahvistaneet viime syksynä löytyneen luurangon ja pääkallon kuuluneen kuningas Rikhard III:lle. Luut löytyivät Leicesterin kaupungista paikoitusalueen alta viime syksynä.

Englannin kuninkaana vain kaksi vuotta ollut Rikhard kuoli Bosworthin taistelussa vuonna 1485. Hänen hautapaikkansa on ollut arvoitus vuosisatojen ajan.

Leicesterin yliopiston tutkijoita auttoi selvitystyössä Lontoossa asuvalta Rikhardin sisaren jälkeläiseltä saatu dna-näyte.

Historiankirjojen mukaan Rikhard haudattiin Leicesterissä luostariin, joka kuitenkin tuhottiin jo 1500-luvulta. Hautapaikka jäi näin arvoitukseksi vuosisatojen ajaksi.

Luostarin sijainti paikallistettiin lopulta nykyisen paikoitusalueen alle, jonka alla tehdyissä kaivauksissa löytyivät myös Rikhardin taistelussa kolhiintunut luuranko ja pääkallo.

Löytö lumosi

– Leicesterin yliopiston akateeminen lopputulos on se, että luostarin kaivauksista löydetty ruumis on ilman epäilyksen häivää Rikhard III:n, sanoi johtava arkeologi Richard Buckley.

Ilmoitus otettiin yliopistossa järjestetyssä lehdistötilaisuudessa vastaan raikuvin aplodein.

Kanadalaissyntyinen puuseppä Michael Ibsen kertoi olevansa löydön lumoissa.

Luurangosta löytyi myös vammoja, jotka ovat yhdenmukaisia niiden vammojen kanssa, joita Rikhardin kerrotaan saaneen taistelussa. Luurangossa oli myös havaittavissa merkkejä skolioosista, joka sai Rikhardin selkärangan vääntymään ja aiheutti hänelle ontumista.

Löytö on jo syksystä asti aiheuttanut suurta kiinnostusta historioitsijoiden piirissä. Sen toivotaan tuovan uusia todisteita monarkista, jota ovat varjostaneet ristiriitaisuudet hänen kuolemastaan asti.

Rikhard III oli Yorkin suvun viimeinen kuningas. Rikhardin kuoleman jälkeen kruunu siirtyi Henrik VII:lle ja Tudorin suvulle. Tudorit maalasivat aikanaan William Shakespearen avustuksella kuvan Rikhardista kyttyräselkäisenä roistona, joka ei kaihtanut keinoja tavoitellessaan valtaa. Rikhardin kerrotaan muun muassa surmauttaneen kaksi alaikäistä veljenpoikaansa.

(MTV3–STT–AFP–Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.