Riikka Purralta ärähdys Päivi Räsäselle

Pöllöraati: Hallitus ajaa uutta alkoholilakia kuin käärmettä pyssyyn 10:28
Pöllöraati pui alkoholilakia 17. toukokuuta.

Kristillisdemokraattien Päivi Räsänen kannatti esityksen hylkäämistä opposition rinnalla.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta esittää odotetusti hallituksen alkoholilakiesityksen hylkäämistä. Valiokunta hyväksyi mietintönsä alkoholilain muuttamisesta.

Hallituspuolue kristillisdemokraattien Päivi Räsänen kannatti hylkäämistä opposition rinnalla. Muut hallituspuolueiden edustajat jättävät mietintöön vastalauseen.

Purra ärähti

Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) otti heti kantaa Räsäsen jättämään vastalauseeseen X-viestipalvelussa.

– Yhdellekään hallituspuolueelle tai sellaisen edustajalle ei ole annettu hallitusneuvotteluissa oikeutta kaataa hallituksen esityksiä tai vaikeuttaa niiden etenemistä, Purra kirjoitti X-viestipalvelussa.

Myös kansanedustaja Vilhelm Junnila (ps.) kommentoi asiaa X:ssä jo torstaina, kun Räsänen oli kertonut aikovansa kannattaa esityksen hylkäämistä.

Hallitusohjelmassa on useita asioita, joissa neljä puoluetta ovat päätyneet kompromissiin. Nyt yhteisesti sovittua vesitetään alkoholilain 8 % osalta. Jos kompromissi ei kelpaa, katson, että voimme jatkossa enemmistöpäätöksellä edistää viinien saamista ruokakauppaan, Junnila kirjoitti.

Laiho: Hidaste, ei este

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Mia Laiho (kok.) kuvaili hylkäävää mietintöä hidasteeksi, ei esteeksi hallituksen esitykselle. Jos vastalause saa kannatusta, esitys käy suuressa valiokunnassa ja palaa sen jälkeen eduskunnan täysistuntoon äänestettäväksi.

Hallituspuolueiden enemmistö riittää lain hyväksymiseen ilman kristillisdemokraattejakin. Lisäksi tukea tulee oppositiosta jonkin verran.

Hallitus esittää lakimuutoksella ruokakaupoissa myytävän alkoholin prosenttirajan nostamista nykyisestä 5,5 prosentista kahdeksaan prosenttiin. Muutos koskisi vain käymisteitse valmistettuja juomia.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta perustelee hylkäävää mietintöä kansanterveydellisillä ja kansantaloudellisilla syillä.

Lue myös:

    Uusimmat