Retrotyyli sopii askartelusta pitävälle

"Tänä vuonna maailman suurimmilla kulutustavaramessuilla Frankfurtin Ambientessa silmiinpistävää oli kautta linjan näkyvä retrotyyli", kertoo askartelun ammattilainen, Sinooperin PR-henkilö Mari Vainio. Askartelun ystäville retrolinja on iloinen uutinen: tyyli suorastaan pursuaa mahdollisuuksia omien kädentaitojen hyödyntämiseen sisustuksessa.

Silkkiväriä ja styrokspalloja

Mikäli lähelläsi ei ole kiinnostavia kirpputoreja, eikä sinulla ole mummon vinttiä pengottavaksi, voit luoda ympärillesi retrohenkeä itse askartelemalla.

Edulliset riisipaperivalaisimet myydään kaupassa valkoisina. Lisää ilmettä näihin "suuriin lumipalloihin" saat silkkivärein ja askartelumaalilla. Tarkemmat työohjeet paperivalaisimien koristeluun löydät t.i.l.a-ohjelman sivuilta.

Paperin ohella myös puuesineitä voi käsitellä silkkimaalilla. Tulos muistuttaa petsiä, sillä puunsyyt jäävät näkyviin. Silkkivärin pigmentti on vahva eli väri pysyy paikoillaan hyvin. Silkkiväreissä on runsaasti sävyvaihtoehtoja ja eri värejä voi myös sekoittaa keskenään.

Retrotyyli ei ole suora kopio menneestä tyylistä, vaan esim. uusiin huonekaluihin voi yhdistää mieleisensä yksityiskohdat 70-luvulta. Menneet vuosikymmenet voivat myös toimia ideoiden tasolla; 1960- ja 70-lukujen suosittu pallomuoto on antanut innoituksen tälle sisustuselementille.

Styroksiset sisustuspallot on maalattu silkkiväreillä. Valmis pinta näyttää hyvin elävältä. Silkkiväri on varsin riittoisaa ja sitä voi halutessaan laimentaa vedellä. Maalatessa kannattaa muistaa suojata vaatteensa, sillä väri pysyy sisukkaasti kiinni monessa materiaalissa - vaatteet mukaan lukien. Muun sisustuksen värit, ruskea, oranssi ja vihreä kertautuvat styrokspallojen väreissä.

Väliverho tai mobile

Kuumaa retrolinjaa edustavat styrokselementeistä tehdyt verhot. Lankaan pujotellut silkkivärein maalatut styroksrenkaat ja -pallot ovat kuin suurikokoinen mobile. Moni muistaa 70-luvulta välioven paikalle asennetut heiluvat ja ääntäeristämättömät helmiverhot, jotka nyt siis tekevät paluutaan uusin materiaalein.

Kuvassa styroksinen väliverho on asennettu oviaukon sijasta olohuoneeseen väriä ja eloa tuomaan.

Découpage-käsittely ja lysteriväriä

Retrokodin ruokapöytä on sekin askartelemalla viimeistelty. Pöydän pinta on päällystetty puotipaperin paloilla, jotka on maalattu ruskealla silkkivärillä, revitty ja kiinnitetty sitten pöydän pintaan découpage-aineella. Kiinnitettyjen palojen päälle laitetaan vielä pari kerrosta découpage-ainetta. Valmis pöydän pinta näyttää elävältä ja kestää hyvin tiskirätillä pyyhkimistä. Découpage-ainetta voi tiedustella askartelukaupasta.

Pöydällä olevat oranssit kaakelilaatat ja maljakot on käsitelty lysterillä. Nestemäinen lysteri tuputetaan haluttuun pintaan, jonka jälkeen väri poltetaan kiinni posliininpolttouunissa*, tavallinen kotiuuni ei lämpönsä puolesta riitä kiinnittämään väriä. Posliiniesineiden koristelu lysterillä ei vaadi erityistä maalaustaitoa, joten jos perinteinen posliininmaalaus on tuntunut mahdottomalta, voi lysteri olla sopiva ratkaisu.

Pienet yksityiskohdat ovat oleellinen osa sisustusta, näin myös retrotyylissä. Vanhojen keräilykuppien sijaan kattaukselle ilmettä luovat tässä itse koristellut kupit ja asetit. Tarjottimella olevaan kynttilään on niin ikään lisätty muun sisustuksen väritykseen sopivia kuvioita.

Kynttilän kuviointi on helppoa. Leikkaa ensin valmiista vahalevystä haluamiasi kuvioita ja painele ne sitten yksitellen kiinni kynttilän pintaan.


*Kaikissa Sinooperin liikkeissä on posliininpolttopalvelu, johon omat esineet voi viedä pientä korvausta vastaan.
Teksti ja kuvat: Leena Norta
Askarteluvihjeiden suunnittelu ja toteutus: Sinooperi

Retrotyylistä voit lukea lisää:
Neil Bingham, Andrew Weaving: Retrotyyli - uutta ja vanhaa moderniin kotiin. Otava 2001.

Lue myös:

    Uusimmat