Mainos

Retroilua Hollannissa

Hollantilaiset rakastavat pihojaan ja jaksavat askarrella niiden parissa. Puutarha saa olla vaikka postimerkin kokoinen, kunhan se on oma. Erityisesti etupiha on talon käyntikortti ja sen siisteyteen ja edustavuuteen suhtaudutaan sen mukaisesti. Suomalaista ehkä hivenen huvittava erikoispiirre ovat laajat asuntovaunualueet, joiden vaunut eivät koskaan liiku minnekään: ne vastaavat meikäläisiä kesämökkejä ja niitä ympäröiviä pikkuisia puutarhoja hoidetaan samalla kiintymyksellä ja rakkaudella kuin suomalaiset hoitavat mökkiensä pihoja. Hollantilaiset ovat kekseliäitä myös vanhojen esineiden uusiokäytössä puutarhassa. Nehän toimivat harkitusti käytettyinä mainioina katseenvangitsijoina. Kannattaa kuitenkin muistaa, että useimmiten ne eivät ole kuuluneet alunperin taivasalle: säänkestävyys on syytä tarkistaa.

Hauska esimerkki vanhan tavaran kierrättämisestä on nojatuoli, joka on tehty kiinnittämällä reilun kokoiseen puupölliin vanhan rautatuolin yläosa. Sellainen sopisi hyvin nojatuoliksi kesämökin pihaan.

Retroa parhaimmillaan edustaa pergolaseinään sijoitetulle tasolle asetetut kaksi vanhaa pöytälamppua, joihin on istutettu aitoja kasveja. Viereisen vesiaiheen altaaseen on sijoitettu kaksi kynttelikköä, joita somistavat kristallien asemesta aidot tulppaanit. Elävyyttä lissävät vielä siniset ja vihreät ruukut.

Mekin lähdimme leikkiin mukaan ja valmistimme puutarhaan retroaiheen: pensaiden katveeseen tehtiin katseenvangitsijaksi sänky, jonka patjan ja tyynyn muodostaa multakerroksen päälle asetettu siirtonurmi. Kokonaisuus kirjailtiin sievästi kahdella erilaisella kasvilla.

Vanhaa hetekaa ei löytynyt etsiskelyistä huolimatta, joten oli hankittava musta, metallirunkoinen vuode. Sen päälle rakennettiin laudoista yksinkertainen kehikko, joka maalattiin samalla vihreällä värillä, jota oli käytetty talon ulkomaalauksissa. Kehikon sisään levitettiin mansikkakangas (suodatinkangas sopisi yhtä hyvin) ja täytettiin mullalla. Mullan pinta tasoiteltiin puurimalla ja päätypuoleen muotoiltiin tyynyn muotoinen kakku – pitäähän vuoteessa toki olla tyyny. Multakerroksen päälle leikattiin sopivat kaistaleet siirtonurmea ja aseteltiin ne puskusaumaan.

Siirtonurmi on varsin ohutta, joten sitä levitettäessä on tarkastettava, että se on pohjasta märkää. Nurmi on pidettävä kosteana vähintään kolmen viikon ajan, jotta se juurtuisi kunnolla. Sängyn voi jättää pelkälle nurmipinnalle ja hoitaa sitä leikkaamalla, jolloin vaikutelma on houkuttelevan pehmeä, kuten sängylle kuuluukin.

Nurmikkoon voi myös istuttaa sopivia kasveja. Tämän puutarhavuoteen väritykseksi valittiin patjarikko (Saxifraga Arendsii-hybr.), jota saa sekä valkoisena että punaisena. Patjarikko on jonkin verran leviävä kivikkokasvi, joka sopii mainiosti vaikkapa perennapenkkien reunuksiin. Se viihtyy aurinkoisella tai puolivarjoisalla paikalla ja kukkii kesäkuussa.

Tyyny puolestaan somistettiin kirjopikarililjalla (Fritillaria meleagris). Tämä erittäin herkän oloinen lilja viihtyy aurinkoisella tai puolivarjoisella paikalla ja kukkii punavioletein tai valkoisin kukin touko-kesäkuussa.

Istutusta varten nurmimattoon tehtiin puukolla sopivat reiät. Allahan on sopivasti kuohkeaa multaa, joten muita toimenpiteitä ei tällä kertaa tarvita. Vuoteen hoidoksi riittää istutusaukkojen pitäminen avoimina esimerkiksi saksilla rapsutellen. Kasvit voi aikanaan poistaa ja vaihtaa halutessaan uusiin. Ja sängyn rungon ympärillehän voi laittaa kasvamaan esimerkiksi klematiksia!

Kustannukset:

Sänky 20 €
Laudat omistajan omasta vajasta
Maali 19 €
Mullat sesonkitarjousten mukaan siirtonurmi n. 11 €
Itse noudettuna kasvit 53 €
Yhteensä 103 €

(Pioni 24.4.2007)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.