Reservin täydennyskursseille otettiin aikalisä

Puolustusvoimat on ottanut aikalisän reservin täydennyskurssien järjestämisessä.

Aliupseerista reservinupseeriksi- ja miehistöstä aliupseeriksi -kurssit aloitettiin määrätietoisesti muutama vuosi sitten, mutta nyt koulutus on menossa katkolle.

Reserviläisillä riittäisi kyllä intoa kursseille osallistumiseen, mutta puolustusvoimat haluaa tarkastella, onko sillä tarvetta tämän tyyppiselle koulutukselle, kerrotaan Maavoimien esikunnasta.

Varusmieskoulutusjärjestelmä on mitoitettu siten, että se vastaa sodan ajan henkilöstörakenteen tarvetta. Koulutus tuottaa organisaatioon oikeat määrät miehistöä, aliupseeristoa ja reservinupseereja. Kysymys kuuluukin, paljonko pomoporrasta tarvitaan lisää.

- Ei kannata väkisin pitää resursseja syövää koulutuslinjaa, jos ei tiedetä, mikä meidän lopullinen tarpeemme on, toteaa majuri Jarmo Vähätiitto.

- Jos ei ole riittävästi intiaaneja, ei tarvita niin paljon päälliköitäkään.

Hänen mukaansa koulutusputkea ei kuitenkaan haluta katkaista kokonaan, koska reserviläisten intoa päästä eteenpäin pitää tukea.

Jatkoa ehkä parin vuoden päästä

Seuraavat täydennyskoulutuskurssit on suunniteltu vuodelle 2010, mutta niiden järjestäminen ei vielä ole varmaa. Kurssit ovat silti edelleen puolustusvoimien koulutusohjelmassa.

- Nyt tarkastellaan, miten mennään tästä eteenpäin. Koko reserviläiskoulutus elää murrosvaihetta, Vähätiitto sanoo.

Pohdittavana on muun muassa puolustusvoimien ja Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen roolit koulutuksen järjestelyissä sekä koulutuksen saaneitten henkilöitten tarve puolustusvoimien sodan ajan organisaatiossa.

Miehistöstä aliupseeriksi -kursseja on tähän saakka järjestetty kaksi ja aliupseerista reservinupseeriksi -kursseja viisi. Kuudes alkaa vielä tänä syksynä. Kurssien vahvuudet ovat olleet pieniä, noin parikymmentä henkeä.

Hakijoitten määrä sen sijaan on ollut moninkertainen.

- Reserviläisethän ovat innokkaita osallistumaan. Se ei ole ongelma, etteikö olisi tulijoita.

Täydennyskoulutus kestää noin vuoden ja se sisältää useita kymmeniä vuorokausia lähiopetusta ja maastoharjoituksia. Osa opetuksesta toteutetaan verkossa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat