Reiska rakentaa: ulkoseinien villoitus

Moni on kysynyt, miksi Reiska laittoi sulkumuovin kahden villakerroksen väliin - sehän tuntuu äkikseltään vallan merkilliseltä, suorastaan epäilyttävältä ratkaisulta. Näin voi kuitenkin hyvin menetellä, kun muistetaan perussääntö "1:3" - muovin ulkopuolelle jäävän villan on eristettävä kolme kertaa enemmän kuin sisäseinän puolelle jäävän kerroksen. Näin siis Reiskan seinään tuli tuo 50 millin kerros sisälle ja 150 millin kerros ulkopuolelle.

Ratkaisun etuna on se, että näin saadaan sähkövedot ja rasioiden kiinnitykset tehtyä rikkomatta muovia. Kaksikerroksisessa talossa saadaan lisäksi vietyä muovi yhtenäisenä välikattoon, kun sitä ei tarvi katkaista tolppien kohdalla. Teippaukset ovat huomattavasti helpompia ja yksinkertaisempia tehdä.


Lämmöneristysratkaisut ovat asumisviihtyvyyttä ajatellen yksi kaikkein tärkeimpiä asioita. Mukavuutta on tietysti myös käteinen taskussa - oikein toteutettu lämmöneristys säästää energiaa, joka on kallista ja kalliimmaksi muuttuu...

Reiska laittoi 150 millin pystyrungon muodostaman seinärakenteen täyteen villaa. Ulkopinnassa on tuulensuojana kilpsilevy; väliin tulee hyörynsulkumuovi, sen päälle 50 millin koolaus ja toinen, 50 millin villakerros ja sisäverhouslevyksi niinikään kipsilevy.

Näin Reiska itse perustelee rakennetta:
Päädyin tähän seinärakenteeseen sen takia, koska tästähän tulee puuverhoiltu ja muutenkin täysin puurakenteinen talo. Kipsilevy ulkopinnassa parantaa ääneneristystä ja paloturvallisuutta. Myös sisäpinnassa se toimii paloturvallisuutta lisäävänä tekijänä - samoin vuorivilla, joka on puutalossa erittäin paloturvallinen ja lämmin ratkaisu.

Höyrynsulkuasiassa on muistettava kaksi olennaisen tärkeää asiaan: ensinnäkin se että käytetään oikeaa höyrynsulkumuovia. Sellainen kestää kunnolla esimerkiksi lämpöpatterien takana, jossa helposti tulee ongelmia. Oikean muovin tunnistaa leimasta.

Toinen seikka liittyy tiiveyteen. Muovi on asennettava todella tiiviisti, Saumat on limitettävä reilusti ja teipattava kunnolla ja muovikalvo on vielä tarkistettava, ettei siihen jää reikiä.

Ohuempi, 50 millin villa tuli pystyasentoon. Joku saattaa ihmetellä, miksi se on samansuuntainen kuin kantava runko: selitys on se, että myös välipohja kannatetaan osittain kakkoskakkosilla, joten nämä koolaulseen käytetyt tulevat lisänä kantamaan välipohjan kannatuspalkkia. Menetelmä mahdollistaa myös sen, että höyrynsulkumuovi saadaan menemään ehjänä myös välipohjan kohdalta.

Villoittajan oiva apulainen on kuvissa näkyvä kunnon villoitusveitsi. Normaalisti villoja ei tarvi paljon leikata, mutta jossain kohdaassahan tolppajako kuitenkin muuttuu - ikkunan pielissä, nurjkkakohdissa ja silloin joudutaan leikkaamaan pienempiä kaistoja. On hyvin tärkeää, että villa varmasti täyttää koko raon: palan on oltava pari senttiä reikää leveämpi.Villoitusta varten jouduttiin runkoa tilapäisesti tukeneet vinoreivat irrottamaan. Kaikkia ei suinkaan saa irrottaa kerralla, varsinkaan kaksikerroksisessa rungossa. Tehtiin pala kerrallaan ja irroteltiin niitä työn edetessä; levytys antoi sitten valmiille, villoitetulle seinälle tarvittavan jäykkyyden ilman reivojakin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja