Mainos

Rehtori: Opettajilla ei tarvetta tutkia oppilaiden laukkuja

Tapiolan koulun rehtori Heikki Pihkala on siinä mielessä poikkeuksellinen opettaja, että hän ei usko jälki-istuntoihin. Hänestä oppilaiden kanssa käydyt kasvatuskeskustelut ovat tehokkaampia.

– Se on tällainen idealistinen mielipide. Toki meillä annetaan jälki-istuntoja jonkin verran, mutta siihen on aina oltava hyvät perustelut. Se, että ollaan yhteydessä kodin kanssa, toimii usein yllättävän hyvin, hän sanoo.

Pihkala pelkää, että turhat jälki-istunnot rapauttavat oppilaiden ja opettajien välistä luottamusta.

Sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) sanoi tänään Huomenta Suomen -haastattelussa, että opettajilla tulisi olla mahdollisuus tutkia oppilaan reppu ja taskut tarvittaessa. Pihkala ei näe tälle erityistä tarvetta.

– Tällaisessa tilanteessa voi soittaa huoltajalle. Jos oppilas on vieressä ja äiti sanoo puhelimessa, että laukku pitää tyhjentää, niin aina ne ovat sen tyhjentäneet. Näin säilyy luottamus, kun opettaja ei mene suoraa päätä penkomaan laukkua.

Vakavammassa tilanteessa Pihkala soittaisi poliisille.

– Poliisilla on lupa tarkastaa laukut ja taskut. Ja kun poliisi ensin pyytää, että näytätkö laukkua, niin varmasti oppilaat avaavat ja tyhjentävät.

Pihkala muistuttaa, että vakavissa kouluväkivaltatapauksissa on usein kyse erityistä apua tarvitsevista oppilaista, joiden paikka ei välttämättä ole edes tavallisessa koulussa.

– Pienet välituntikahinat on eri juttu. Ne selvitetään ihan koulussa.

Tapiolan koulun rehtori korostaa, että oppilaiden ja opettajien välinen luottamus on koulurauhan kannalta ensiarvoisen tärkeää. Hän muistuttaakin, että kun puhutaan kohteliaisuudesta ja kunnioituksesta, pitäisi sen toimia myös ylhäältä alas päin.

– Kyllä se lähtee ihan kasvattajasta itsestään. Nuoret ovat fiksuja. He kyllä näkevät, että kun heitä kunnioitetaan, niin he toimivat itse samoin.

(MTV3)

Katso Mari Karppisen juttu (Seitsemän uutiset 16.10.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.