Ravuille arvoistansa seuraa

Rapukausi alkaa päästä kuluttajan kannalta optimaaliseen vaiheeseen - hinnat laskevat ja rapujen keskimitta kasvaa. Mutta mitäpä tämän loppukesän herkkäaromisen äyriäisherkun kanssa voisi nauttia, mikäli perinteinen olut- ja snapsilinjaus ei tunnu aivan omimmalta vaihtoehdolta?

Rapujen omaa, suhteellisen herkkää ja arvostettua makua ei mielellään haluaisi peittää liian rankalla ja dominoivalla viinillä, kruunutillin tuoman yrttisen ja hieman jopa kuminaisen aromin kanssa pitäisi löytää yhteinen sävel, eikä pidä unohtaa äyriäisten merellisen mineraalista puoltakaan. Kuulostaa aivan Sauvignon Blancilta, mutta...

Chardonnay nykyisellään yleisimmässä muodossaan, eli hyvin kypsänä poimittuna ja runsaan tammitettuna on aivan liian vahva makupommi hennoille pikku rapusille, mutta onneksi tästä rypäleestä on moneksi.

Chabliksen Chardonnay kasvaa viileällä alueella jonka maaperä on erittäin kalkkipitoinen. Täällä viini jää vähemmän hedelmäiseksi, teräksiseksi, mineraaliseksi, sangen kuivaksi ja virkeäksi. Näiden ominaisuuksiensa ansiosta Chabliksen voi sanoa olevan kaikkien äyriäisten kaveri.

Alueen viinit jaetaan neljään laatuluokkaan kasvualueidensa mukaan. Ylimmän, Grand Cru -luokan viinit ovat sangen monipuolisia ja raskaita alkaen jo muistuttaa ei niin hyvin ravuille sopivia Isoja burgundilaisnimiä kuten Meursaultia. Kaksi alinta luokkaa, Petit Chablis ja Chablis taasen saattavat olla hieman luonteettomia ja valjuja joten Premier Cru -luokan Chablis tuntuu oikealta valinnalta.

Alkon perusvalikoiman kahdesta vaihtoehdosta kiehtovampi valinta on jo viiden vuoden ikään päässyt 8198 Chablis 1er Cru Côte de Jouan 1998 18,52 euroa. Viini on luotettavan la Chablisienne -osuuskunnan tuottama ja siitä löytyy pienoinen rypäleen oma aromi jota iän myötä kehittynyt pähkinäisyys tukee. Ravuille tämä sopii mainiosti ja viinille ominainen, joskin vaikeasti kuvailtava teräksinen ilmavuus antaa äyriäisaromeille sopivasti tilaa mutta myös tukea.

Italian Piemontessa tehdään paitsi suuria ja arvostettuja punaviinejä, myös mielenkiintoisia valkoviinejä, joista eräs tuntuu aivan kuin ravuille suunnitellulta. Kyseessä on Bersanon viinitalon 570797 Roero Arneis 11,92 euroa. Tätä Roeron alueella kasvavaa Arneis-rypälettä käytettiin ennen pehmentämään Nebbiolo-rypäleestä tehtyjä viinejä, mutta parin viimeisen vuosikymmenen aikana sitä on ryhdytty yhä enenevässä määrin käyttämään viininvalmistuksessa aivan yksinäänkin. Viinin tuoksu on hennon aromikas, mausta löytyy myös kevyellä kädellä jaettuja yrttejä ja pähkinää. Viinissä on myös hieman sokeria, mikä ei ole olleenkaan pahasta rapujen kanssa pelattaessa ja italialainen rapsakan kovahko rakenne myötäilee äyriäisissä esiintyvää umami-tuntemusta.

Kerrotaan tässä nyt vielä se varma vaihtoehto eli Sauvignon Blanc -rypäleestä tehty viini. Tässä kannattaa palata klassikkojen pariin, koska uuden maailman Sauvignonit ovat rankasti yleistäen liian paksuja ja runsaita ravuille.

Ranskasta, Loire-joen laaksosta löytyy 7952 Sancerre la Chatellenie, Joseph Mellot 14,94 euroa. Sancerren alueen viineistä löytyvät kaikki upeat Sauvignon Blancin ominaisuudet, kuten herukanlehden aromi ja reipas hapokkuus, mutta ei niin silmillekäyvän uhkeina kuin monissa moderneissa serkuksissaan. Sancerren voima soljuu pinnan alla, se antaa ruoalle tilaa ja aivan huomaamatta, aterian lähetessä loppuaan onnellinen ruokailija havahtuu ranskalaisen viiniperinteen yhden jalokiven vallattua jokaisen solun ja hermosäikeen maaperän ja perinteiden veisua laulaen.

Tällä kertaa viinit olivat hieman keskiarvoa kalliimpia, mutta ravut ansaitsevat vertaistansa seuraa, eivätkä nämäkään viinit edusta kuin murto-osaa kunnollisten rapujuhlien kokonaiskustannuksista.

Mikko Virta

Lue myös:

    Uusimmat