Ravitsemusterapeutti: Herkkävatsaisen kannattaisi kokeilla probiootteja

1:49

Studio55.fi-lähetyksessä paneuduttiin herkkään vatsaan ja sen hoitokeinoihin. Onko suoliston tasapainottamisesta kehutuista probiooteista oikeasti hyötyä?

– Tämä on vähän kiistanalainen juttu. Tästä kuulee monenlaista mielipidettä, mutta tutkimuskoosteet sanovat, että niistä olisi pientä hyötyä lumelääkkeeseen verrattuna. Minun mielestäni niitä kannattaisi kokeilla, koska niillä ei yleensä ole haittoja. Neljässä–kuudessa viikossa jokainen näkee, onko itselle hyötyä niistä vai ei, ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen sanoi lähetyksessä.

Mistä sitten tietää, mikä on laadukas probiootti – kirjo on valtava ja tuotteita niin apteekeissa, marketeissa kuin suoramyynnissä?

– Tämä on keskeinen ongelma. Ei oikeastaan tiedetä, mikä on on kaikista paras. Yleinen hyvä nyrkkisääntö olisi se, että ainakaan siinä probiootissa ei saisi olla fodmapeja eli inuliinia tai jotain vastaavaa, kun niitäkin sinne usein laitetaan.

– Esimerkiksi Lactobasillus GG eri muodoissaan voisi olla aika hyvä. Se on suomalainen ja pitkään tutkittu probiootti, joka on pärjännyt kohtuullisen hyvin tutkimuksissa.

Entä mitä Reijo Laatikainen sanoo entsyymivalmisteista tai suolahaposta: onko niissä järkeä, vai ovatko ne huuhaata? Katso video ylhäältä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja