Ovatko ravintolat koronan joukkoaltistumisten pahimpia lähteitä? MTV Uutiset selvitti

8:01
Katso video: Viiden jälkeen -ohjelmassa selvitettiin tiistaina, missä HUSin alueen joukkoaltistumiset ovat viime aikoina tapahtuneet.

Viimeisen kuukauden aikana suurin osa Husin alueen joukkoaltistumisista on tapahtunut kouluissa ja päiväkodeissa.

Hallitus päätti eilen uusista rajoituksista koronaepidemian hillitsemiseksi.

Ensi viikon torstaina 8. lokakuuta lähtien ravintoloiden on lopetettava anniskelu viimeistään kello 24 ja suljettava ovensa tuntia myöhemmin. Rajoitukset koskevat koko maata.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru sanoi, että ravintoloita koskevia uusia rajoituksia tarvitaan, koska tautitapauksia ja altistumisia on tullut viime viikkoina runsaasti esille nimenomaan ravintoloihin liittyen.

MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa selvitettiin, missä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä todetut joukkoaltistumiset ovat viime aikoina tapahtuneet. Luvut on kerätty elokuun lopun ja syyskuun lopun väliltä.

Eniten yli kymmenen hengen joukkoaltistumisia on tapahtunut kouluissa ja päiväkodeissa, joissa joukkoaltistumisia on ollut 35 eri tapausta.

Toiseksi eniten (19) tapauksia on ollut harrastustilanteissa.

Vasta kolmantena listalla tulevat ravintoloissa, yökerhoissa ja baareissa tapahtuneet joukkoaltistumiset. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä joukkoaltistumisia on onnistuttu jäljittämään näihin paikkoihin 13 kertaa.

Neljäntenä listalla ovat yksityistilaisuuksissa ja työpaikoilla tapahtuneet altistumiset (molempia 10), ja viimeisenä ovat toisen asteen oppilaitoksissa todetut joukkoaltistumiset, joita on 8 kappaletta sekä yleisötilaisuuksien 7 tapausta.

Varaudutaan jo pahempaan

Uuden päätöksen kanssa samaan aikaan varaudutaan myös jo tautitilanteen pahenemiseen.

Tuolloin tietyllä alueella ravintoloiden aukioloaikoja supistetaan entisestään. Jos jollain alueella siirrytään taudin leviämisen kiihtymisvaiheeseen, pitää anniskelu lopettaa jo kello 22 ja ovet sulkea tuntia myöhemmin. Myös asiakaspaikkoja vähennetään puoleen.

Tilannetta ja mahdollista rajoitusten muuttamista arvioidaan viikoittain.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja