Raskaana oleva lääkäri joutui liikenneonnettomuuteen Ylöjärvellä: Kukaan ei pysähtynyt auttamaan

Lääkäri Jenni Puoliväli-Oksala hämmästelee ihmisten välinpitämätöntä toimintaa onnettomuuspaikalla.

Anestesiologiaan ja tehohoitoon erikoistuva Puoliväli-Oksala oli ystäviensä kanssa matkalla kohti Tamperetta perjantai-iltana, kun Ylöjärven kohdalla toinen autoilija ajoi heidän peräänsä kovalla vauhdilla liikennevaloissa.

– Olin itse kuskina ja olimme pysähtyneinä valoihin. Perään ajanut auto ei ollut jotenkin huomioinut tilannetta, vaan törmäsi.

Puoliväli-Oksala arvioi, että autoilija törmäsi heidän peräänsä noin 70 kilometrin tuntinopeudella.

Puoliväli-Oksalan auto soitti automaattisesti hätäkeskukseen onnettomuuden tapahduttua.

– Kun odottelimme pelastajia paikalle, ohi meni paljon autoja, mutta kukaan ei vaivautunut pysähtymään, hän hämmästelee.

Hän kertoo, että ainoastaan perään ajaneen auton kuljettaja tuli kysymään, onko kaikki kunnossa. Kukaan muu ei tullut katsomaan onnettomuudessa olleiden vointia ennen pelastuslaitoksen saapumista.

Puoliväli-Oksala kertoo, että tilanne kolaripaikalla oli kaoottinen. Hän kertoo, että autot ajoivat punaisia päin ja sikin sokin pitkin risteystä, kun pelastusajoneuvoja oli paikalla. 

Puoliväli-Oksala pitää ohikulkijoiden välinpitämättömyyttä ja asenteita huolestuttavana.

– Olen näistä kuullut, että ihmiset eivät pysähdy auttamaan. Mutta olin jotenkin ajatellut, että eiköhän Suomessa nyt kuitenkin edes joku ihminen pysähdy.

Puoliväli-Oksala on raskaana. Hän kertoo olleensa viikonlopun tarkkailussa Tampereen yliopistollisessa keskussairaalassa. Kaikki on onneksi hyvin ja hän pääsi sairaalasta kotiin tänään.

Onnettomuustilanne on kuitenkin edelleen vahvasti mielessä.

"Jos kykenet ajamaan autoa, pysyt myös pysähtymään ja auttamaan"

Puoliväli-Oksala huomauttaa, että jos ihminen kykenee ajamaan autoa, niin hänen pitää pystyä myös pysähtymään, tarkistamaan tilanne ja soittamaan tarvittaessa hätäkeskukseen.

– Ei tarvitse osata sen enempää. Kunhan on kiinnostunut ja asenne on sellainen, että haluaa auttaa. Toki lain mukaankin pitäisi auttaa. 

Hän muistuttaa, että pysähtymällä voi pelastaa toisen hengen.

– Kannattaa miettiä, että oma omainenkin voi ajaa kolarin. Olisi hyvä, että joku menisi häntäkin auttamaan. Ei voi luottaa siihen, että ehkä joku muu auttaa. 

Puoliväli-Oksala kertoo joutuneensa konkreettisesti lääkärinä hoitamaan onnettomuuksissa olleita ihmisiä. Tapauksissa apuun tulemisella olisi ollut suuri merkitys.

– Kyllä tähän asiaan törmää, ettei ole autettu ja se näkyy kyllä lopputuloksessa.

Lue myös:

    Uusimmat