Mainos

Rasismin vastaista palloilua Pirkanmaalla

Tamperelaiset palloiluseurat Tampere United, Ilves ja Pyrintö järjestävät yhdessä Rasmus-verkoston toimijoiden kanssa monikulttuurisia palloilutapahtumia pirkanmaalaisille tänä kesänä.

Yksi pallo - Monet kasvot - rasismin vastainen liikuntakesä alkaa 28. toukokuuta Tampere Unitedin ja Ilveksen järjestämällä koko perheen palloilutapahtumalla.

Liikuntakesän järjestämisessä ovat mukana myös mm. Tampereen kaupunki ja Pirkanmaan rasismin vastainen tuki.

-Kysymyksessä on rasismin vastainen, monikulttuurista yhteistyötä edistävä tapahtumakokonaisuus, jonka toteuttamiseen on saatu avustusta SLU:lta (Suomen Liikunta ja Urheilu), Rasmus-verkoston projektikoordinaattori Päivi Sinkkonen kertoi.

Rasmus-verkosto on helmikuussa 2002 perustettu valtakunnallinen yhteistyöverkosto, joka toimii rasismia vastaan ja edistää monikulttuurisuutta. Verkostoon kuuluu mm. kansalaisjärjestöjä, maahanmuuttajayhdistyksiä, uskonnollisia yhteisöjä, työmarkkinajärjestöjä, tutkijoita ja taitelijoita sekä yksityisiä kansalaisia. Rasmus on kaikille kiinnostuneille avoin verkosto.

Ruohonjuuritason futista

Liikuntakesään kuuluu Grass Root 2005 -jalkapalloturnaus, jota pelataan seitsemän pelaajan joukkuein ilman maalivahtia. Ruohonjuuritason turnaus on monikulttuurinen, rauhan ja ystävyyden merkeissä pelattava ilomielinen cup-kilpailu. Toukokuun lopussa alkava turnaus huipentuu 9. elokuuta pelattavaan loppuotteluun. Finaali pelataan Tampereen Ratinan stadionilla heti Tampere United-TPS -liigaottelun jälkeen.

-Grass Root 2005 Cupiin on ilmoittautunut jo kuusi maahanmuuttajien keskuudesta koottua yhdistelmää ja Helsingistä on tulossa mukaan yksi suomalaisryhmä, turnausvastaava Vicmo Adebowale totesi.

Kuusi vuotta Suomessa asunut nigerialainen Adebowalen toivottaa turnaukseen tervetulleiksi myös skinheadit.

Pyrintö järjestää puolestaan 3.-5. elokuuta Tampereella pelattavan kansainvälisen Delfin Basket - koripalloturnauksen yhteydessä rasismin vastaisen koripallotapahtuman.

-Luvassa on rasismin vastainen aikalisä. Suunnitteilla on myös Suomessa pelaavien ulkomaalaispelaajien ja maajoukkueen välinen ottelu, projektikoordinaattori Sinkkonen sanoi.

TamU:lta punainen kortti rasismille

Tampere Unitedille ja Ilvekselle rasismin vastainen työ ja työ maahanmuuttajien keskuudessa on jo entuudestaan tuttua.

United järjesti vuonna 2003 Punainen kortti rasismille -tapahtuman Tampere United-Jokerit -ottelun yhteydessä. Lisäksi seuran peleihin jaetaan vapaalippuja Tampereen kaupungin vastaanottokeskuksessa asioiville turvapaikanhakijoille.

-Monikulttuurisuuden edistäminen ja rasismin vastustaminen on Unitedille seuran yhteiskunnallisen roolin toteuttamista. Jalkapalloilu tarjoaa tähän työhön hyvän kanavan, onhan sen kieli kaikille yhteinen, Tampere Unitedin markkinointijohtaja Harri Holli kertoo.

Ilves järjesti viime vuonna Futis kaikkien yhteinen kieli -tapahtuman, jolla edistettiin maahanmuuttajien ja tamperelaisten rinnakkaiseloa. Ilveksen kaupunginosatoiminnassa on mukana yli 100 lasta maahanmuuttajaperheistä. Seurassa on noin 4000 jalkapalloilijaa.

-Viime kesänä huomasimme, että 13-14-vuotiaat on helpointa saada mukaan seuran toimintaan. Tänä vuonna halusimme tavoittaa myös perheitä, joten olemme yhdessä Tampere Unitedin kanssa järjestämässä toukokuun 28. päivä koko perheen palloilutapahtuman, Risto Valkeala Ilveksestä kertoi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.