Mainos

Raportti: Venäjä ja USA harjoittelevat sotaa toisiaan vastaan

Venäjän ja Naton kiihdyttämät sotaharjoitukset ovat suuntautuneet selvästi toisiaan vastaan, todetaan European Leadership Networkin (ELN) -julkistamassa raportissa.

Raportin mukaan sotaharjoitukset pitävät osaltaan turvallisuuspoliittista tilannetta Euroopassa kireänä.  
Riippumaton ajatuspaja kehottaa osapuolia tiedottamaan harjoituksista paremmin ennakkoon ja ylipäänsä punnitsemaan lähellä toisen aluetta pidettävien harjoitusten mielekkyyttä.  

Naton edustaja torjui tuoreeltaan tutkijoiden johtopäätökset ja korosti, ettei sotilasliiton ja Venäjän harjoituksia voi asettaa samalle viivalle. Naton mukaan Venäjä järjestää sotilasliitosta poiketen toistuvasti suuria harjoituksia ilman ennakkovaroitusta. Niissä on ollut mukana myös ydinasejoukkoja, edustaja muistutti.

Britanniassa päämajaansa pitävän ELN:n tutkijat myöntävät, että Venäjän harjoitukset ovat olleet mittakaavaltaan suurempia ja monesti ne on järjestetty ilman ennakkovaroituksia.

Suomikin mukana

ELN:n selvityksessä on analysoitu Venäjän suurta yllätyssotaharjoitusta viime maaliskuussa sekä Naton johtamaa Allied Shield harjoitusten sarjaa viime kesänä. Viimeksi mainittuihin kuuluivat Itämeren alueen Baltops- ja Saber Strike -harjoitukset, joihin myös Suomi osallistui.  

Venäjä ja Nato ovat sanoneet harjoitusten olevan puolustuksellisia ja kohdistuvan kuviteltua vihollista vastaan, mutta ELN:n tutkijoiden johtopäätös on toinen:  

– Sekä Venäjän että Naton harjoitukset osoittavat, että kumpikin osapuoli harjoittelee toisen sotilaalliset kyvykkyydet ja todennäköisimmät sotasuunnitelmat mielessään.  

Tutkijoiden mukaan tästä kielii muun muassa se, että osapuolet ovat järjestäneet harjoituksia omasta näkökulmastaan alttiimmiksi katsomillaan alueilla: Nato Puolassa ja Baltiassa, Venäjä taas arktisella alueella, Kaliningradissa ja muualla Baltian lähistöllä sekä Krimillä.  

ELN varoittaa harjoitustoiminnan kiihdyttämisen saattavan johtaa provosoitumisen kierteeseen. Harjoitukset myös voivat tuoda osapuolten sotakaluston ajoin vaarallisen lähelle toisiaan, tutkijat muistuttavat.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.