Mainos

Raportti: Suomenlahden sukellusvene-epäilyä ei pystytty varmistamaan

Suomenlahden merivartioston on saanut valmiiksi huhtikuun lopussa tehtyjen mahdollisten sukellusvenehavaintojen tutkinnan.

Merivartiosto ei tutkimusten perusteella ei pystynyt selvittämään, mistä sukellusvene-epäilyt käynnistäneet äänet olivat peräisin. Asia ei tutkimusten perusteella etene syyteharkintaan.

Merivartioston rikostorjuntayksikkö tutki Helsingin edustalla 27.–28.4.2015 tapahtuneita havaintoja epäiltyinä alueloukkauksina. 

Esitutkinnassa kertyneen aineiston perusteella alkutapahtumiin liittyvien äänien lähdettä ei pystytty selvittämään.

Osalle äänihavainnoista on saatu normaalitoimintaan liittyvä selitys. Merivoimien teknisen analyysin mukaan sukellusvenettä tai vedenalaista toimintaa ei kuitenkaan voida täysin sulkea pois.

Koska tutkinta-aineistoon ei ole saatavilla enempää selvitystä, esitutkinta päätettiin eikä asiaa saateta syyteharkintaan.

Tapahtumien kulku

Merivoimien operaatiokeskus ilmoitti Merivoimien havainneen useita pintatilanteeseen sopimattomia vedenalaisia ääniä Suomen aluevesillä 27.4. klo 11.10 - 28.4. klo 03.08. Havainnot paikantuivat avomerelle Helsingin edustalle. 

Merivoimat varoitti mahdollista vedenalaista kohdetta pudottamalla kaksi kertaa kolmen käsisyvyyspommin sarjaa.

Etsintöihin alueella osallistui runsaasti kalustoa. Merivoimilta mukana olivat miinalaiva Uusimaa ja ohjusvene Hanko, Rajavartiolaitoksen vartiolaiva Turva. Etsintöihin osallistuivat myös Puolustusvoimien helikopteri NH-90 ja Rajavartiolaitoksen helikopteri

Etsinnät suoritettiin 27.4. klo 12.06 - 28.4. klo 15.19. Etsinnässä ei saatu uusia havaintoja kohteesta.

Suomenlahden merivartioston rikostorjuntayksikkö kuuli esitutkinnan aikana useita Puolustusvoimien asiantuntijoita, tapahtumapaikalla olleiden alusten päälliköitä sekä muuta henkilökuntaa.

Tutkinnassa hyödynnettiin Puolustusvoimien tapahtumasta tekemiä raportteja ja analyysejä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.