Raportti: Öljyn ja kaasun tuotantosuunnitelmat nostavat lämpötilan katastrofaaliselle tasolle – yhtiöt markkinoivat itseään "osana ratkaisua"

Ilmaston lämpenemisen nopeus arktisella alueella säikäytti asiantuntijat – nyt kommentoi Ilmatieteen laitoksen tutkija 12:23
Katso myös: Ilmaston lämpenemisen nopeus arktisella alueella säikäytti asiantuntijat – näin kommentoi Ilmatieteen laitoksen tutkija

Öljy- ja kaasuyhtiöt investoivat kymmeniä miljardeja euroja uuteen fossiilisten polttoaineiden tuotantoon, ja se voi puskea maapallon lämpötilan katastrofaaliselle tasolle, todetaan tuoreessa raportissa.

Ajatuspaja Carbon Trackerin torstaina julkaisemassa Paris Maligned -raportissa kerrotaan, että öljy- ja kaasuyhtiöt ovat hyväksyneet viime vuoden tammikuun ja tämän vuoden maaliskuun välisenä aikana yhteensä 166 miljardin dollarin edestä investointeja uuteen tuotantoon. 

Valtaosa investoinneista on ristiriidassa Pariisin ilmastosopimuksessa sovitun tavoitteen kanssa. Pariisissa maat sopivat ilmaston lämpenemisen rajoittamisesta 1,5 asteeseen esiteolliseen aikaan verrattuna.

Lisäksi noin kolmannes investoinneista eli 58 miljardia dollaria on menossa projekteihin, joita raportin mukaan tarvitaan vain, jos öljyn ja kaasun kulutus kasvaa 2,5 asteen lämpenemiseen johtavalle tasolle.

Näin öljykriisin aikana kansaa valistettiin energian säästämiseen 1:35
Katso myös: Näin öljykriisin aikana kansaa valistettiin energian säästämiseen

Energiakriisi lisää ymmärrystä

Ilmastokriisin hillitsemiseksi fossiilisten polttoaineiden käyttöä on rajoitettava mittavasti nykyisestä.

Carbon Tracker sanoo kuitenkin yhtiöiden suunnittelevan tuotannon kasvattamista, mikä aiheuttaisi suuria hiilidioksidipäästöjä mahdollisesti vuosikymmeniksi eteenpäin.

– Öljy- ja kaasuyhtiöt markkinoivat itseään osana ratkaisua ilmastonmuutokseen, kun samalla ne suunnittelevat tuotannon lisäämistä, mikä johtaisi ilmastokatastrofiin, sanoo raportin kirjoittanut Carbon Trackerin öljy- ja kaasuanalyytikko Thom Allen tiedotteessa.

Raportissa mainituista yhtiöistä vain BP:n kerrotaan suunnittelevan tuotantoaan Pariisin tavoitteiden mukaisesti. Muutama eurooppalaisyhtiö suunnittelee öljyn tuotannon vähentämistä mutta kasvattaa samalla kaasun tuotantoa.

Carbon Tracker huomauttaa, että vaikka Ukrainan sota ja sitä seurannut energiakriisi ovat nostaneet energian hintaa sekä energiantuottajien voittoja, ne ovat myös lisänneet ymmärrystä siitä, että uusiutuvat energialähteet voivat olla luotettavampia ja edullisempia vaihtoehtoja. 

Lue myös:

    Uusimmat