Mainos

Rantarock-junasta VR:lle tuntuvat vahingot

Juhannuksena Helsingistä Vaasan Rantarockiin ja takaisin matkannut väki sotki graffiteilla ja turmeli tilausjunan vaunuja. Festivaalikansa aiheutti VR:lle kymmenien tuhansien markkojen vahingot.

-Vaunuista oli revitty irti toistakymmentä tuuletusikkunaa, ja osa niistä oli heitetty ulos, neljä ulko-ovea oli potkittu niin, etteivät ne sulkeutuneet, vaahtosammuttimia oli tyhjennetty vaunuihin ja tupakoita tumpattu penkkeihin, listaa Vaasan asemapäällikkö Helena Nurmikoski suurimpia vahinkoja.

Lisäksi junan seisoessa juhannuksen yli ratapihalla ravintolavaunuun murtauduttiin kolme kertaa. Vahinkojen lopullinen markkamäärä selviää parin päivän sisällä. Vahingoista on tehty rikosilmoitus. Mikäli syylliset löytyvät, VR vaatii heiltä korvauksia. Vaasan mittakaavassa rockjunan vahingot vastaavat normaalisti vuoden aikana syntyviä vahinkoja.

Teemajuna Rantarockiin on liikennöinyt edellisinäkin kesinä, mutta suuri vahinkoja ei ole ennen tapahtunut. Nurmikoski epäilee syyksi sen, että aikaisemmin junissa on matkustanut Rantarockin järjestysmiehiä. Nurmikosken mukaan Rantarockin järjestäjien kanssa tehtyyn sopimukseen ei ole kirjattu asiakkaan vastuuta junassa mahdollisesti tapahtuvista vahingoista.

Järjestysmiehet juniin

-Jos erityisiä junia ei järjestetä, juhlakansa matkustaa tavallisissa junissa ja häiritsee muita matkustajia, Markkinointipäällikkö Rauli Nummenmaa VR:ltä sanoo. Paras tapa ehkäistä vahingontekoja olisi järjestysmiesten saaminen juniin. Konduktöörien kontolle järjestyksenvalvontaa ei voi pistää, sillä heillä on lipuntarkastuksen lisäksi muita junaturvallisuuteen liittyviä tehtäviä, Nummenmaa jatkaa.

VR järjestää vuosittain 20-30 teemajunaa erilaisiin tapahtumiin. Rockjuhlien lisäksi erikoisjunia liikennöi muun muassa Pori Jazziin ja Ylläs Jazziin sekä Tangomarkkinoille ja suuriin urheilutapahtumiin.

-Kokemukset teemajunista ovat olleet pääasiassa hyviä, kertoo Nummenmaa.


-Rantarock-junassa tapahtunut vahingonteko on erittäin poikkeuksellista. Vastaavaa ei ole tapahtunut koskaan aikaisemmin missään junassa. Teemajunat ovat VR:lle kaksipiippuinen juttu.

-Järjestysmiehet ovat kustannuskysymys, josta pitäisi neuvotella tapahtumien järjestäjien kanssa. Vahinkojen ennakointi teemajunien lippujen hinnoissa ei Nummenmaan mukaan onnistu, koska ainakin rockjunien matkustajat ovat pääosin opiskelijoita.

-Jos teemajunan lippu on kalliimpi, he matkustavat normaalilla junalla opiskelija-alennuksella. Osa Rantarock-junan 18 vaunusta oli juuri peruskorjattu. Nummenmaan mukaan tapahtunut opettaa, että vastaisuudessa rockjunat on koottava remonttiin menossa olevista vaunuista.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.