Mainos

Vieraat: Ranskan ja Venäjän jalkapallotappelut uudentyyppistä, suunnitelmallista huliganismia

9:25

Venäläisten jalkapallohuliganismi on uudentyyppistä jalkapalloväkivaltaa, arvioivat MTV uutisten ulkomaantoimittaja Janne Hopsu sekä kansanedustaja Paavo Arhinmäki Huomenta Suomessa.

Molemmat vieraat seuraavat tiiviisti jalkapalloa ja tämänhetkisiä EM-kisoja. Sekä Hopsu että Arhinmäki kertovat riehumisen olleen mukana isoissa jalkapallokisoissa jo pitkään, sillä tunteet kuumenevat helposti ja faneja on tuhansittain liikkeellä.

Ranskassa nähdyt yhteenotot Venäjän ja Englannin kannattajien välillä ovat kuitenkin uudentyyppistä, suunnitelmallisempaa huliganismia.

– Venäjältä on selkeästi tullut ammattitappelijoita. He ovat tulleet kisoihin vain tappelemaan. Tällä ei ole enää mitään tekemistä sen perinteisen huliganismin kanssa, joka perustui humalassa ja tunnekuohuissa tappelemiseen, sanoo Arhinmäki.

Aseistettuja ammattitappelijoita

Eilen EM-kisojen brittiläisen turvaoperaation johtava poliisi Mark Roberts kertoi, että Ranskassa jalkapallon EM-kisoissa brittikatsojien kimppuun hyökänneet venäläisfanit olivat aseistautuneita.

Robertsin mukaan Venäläisillä oli Marseillessa tapahtuneissa yhteenotoissa puukkoja, kamppailulajien hanskoja ja hammassuojia.

Hopsu kuvailee soluttautumisen kuuluvan venäläisten taktiikkaan. Venäläisillä ei ollut yllä joukkueen tai maan värejä, kuten Englantilaisilla. Tappelijat olivat paikalla vain väkivallan vuoksi.

– Kuten he itse sanoivat, he tulivat paikalle vain tappelemaan ja näyttämään englantilaisille, että he ovat kovimpia Euroopassa. Tässä on taustalla tällainen maskuliininen ja lapsellinen ajatus.

Marseillessa tapahtuneet yhteenotot olivat vakavimpia, jotka jalkapalloväkivallan tutkija Roberts on nähnyt kymmenvuotisella urallaan. Robertsin mukaan satoja venäläisiä otti useina päivinä osaa hyökkäyksiin, ja ne olivat huolella suunniteltuja.

Vieraat eivät usko jalkapallohuliganismin olevan kenenkään ohjauksessa, mutta selvää välinpitämättömyyttä Venäjän johto on tähän heidän mukaansa osoittanut.

– Venäjän ulkoministeriön ja palloliiton kommenteissa tätä on vähätelty, ja jopa melkein kannustettu, sanoo Arhinmäki.

– Esimerkiksi Britannia estää tunnettujen huligaanien maastapääsyn. Venäjällä näitä tunnettuja tappelijoita ei ole estetty lähtemästä maasta ulkomaille tappelemaan, sanoo Hopsu.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.