Ranskan avoimissa romahtanutta tennistähteä syytetään ex-vaimonsa pahoinpitelystä – edessä jopa kolmen vuoden vankeustuomio?

Georgialainen tennistähti Nikoloz Basilashvili astuu tiistaina oikeuden eteen vastaamaan pahoinpitelysyytteisiin Tbilisissä. Basilashvilin epäillään pahoinpidelleen entistä vaimoaan keväällä, kertoo Reuters.

Maailmanlistalla sijalle 33 rankattu Basilashvili pidätettiin toukokuussa sen jälkeen, kun hänen entinen vaimonsa Neka Dorokashvili väitti miehen käyneen hänen kimppuunsa parin viisivuotiaan pojan läsnäollessa. Basilashvili vapautettiin lopulta takuita vastaan.

Tiistain istunnossa oikeuden on määrä päättää, käynnistyykö oikeudenkäynti tennispelaajaa vastaan vai pyytääkö oikeus syyttäjää tekemään vielä jatkotutkimuksia.

Syyttäjien mukaan Bashilasvili pahoinpiteli entistä vaimoaan toukokuussa riidan jälkeen. Tuomio perheväkivallasta voi Georgiassa olla enimmillään kolme vuotta vankeutta. Mies on kiistänyt syytteet.


Merkittävä tapaus Georgiassa

Maan kaikkien aikojen parhaan tennispelaajan pahoinpitelytapaus on saanut paljon huomiota Georgiassa, missä perheväkivalta on varsin yleistä. Eurosportin mukaan joka seitsemäs nainen kertoi kärsineensä perheväkivallasta Yhdistyneiden kansakuntien tutkimuksessa vuonna 2017. Ihmisoikeusaktivistien mukaan luku voi olla jopa suurempi. 

Tutkimuksessa joka neljäs naisista ja joka kolmas miehistä sanoi, että miehen on oikeutettua lyödä partneriaan tietyissä tilanteissa.

Ihmisoikeusjärjestöt toivovat Basilashvilin tapauksen herättävän keskustelua aiheesta ja rohkaisevan uhreja tuomaan tapauksia julki.

– Tämä ei ole  mikä tahansa tapaus. Tämä voi muuttaa yleistä suhtautumista perheväkivaltaan, Dorokashvilin asianajaja ja naisasia-aktivisti Ana Abashidze sanoi Reutersin mukaan.

Perheväkivalta kriminalisoitiin Georgiassa vuonna 2012 ja maa nosti ongelman kitkemisen tärkeäksi tavoitteekseen. Matka on kuitenkin ollut pitkä.

– Tämä ei olisi ollut mahdollista vielä esimerkiksi 2013 tai 2014, kun perheväkivaltaa pidettiin yleisesti yksityisenä asiana, johon viranomaisten ei tulisi puuttua, Tamar Dekanosidze Equality Now -järjestöstä sanoo.

– Jos Basilashvili tuomitaan, se lähettää erittäin voimakkaan viestin siitä, että perheväkivaltaa voi tapahtua kaikilla tasoilla yhteiskunnassa, eikä sitä hyväksytä huolimatta siitä, kuka siihen syyllistyy tai kuka uhri on.

Pelit sakanneet

Basilashvili, 28, kolkutellut maailman tennishuippua viime vuosina. Hän nousi vuosi sitten kesällä ATP-rankingin sijalle 16, mikä on hänen uransa toistaikseksi korkein sijoitus. Keväisen pidätyksen jälkeen pelit ovat kuitenkin takunneet pahoin. Mies on pudonnut kaikissa koronatauon jälkeisissä kilpailuissaan ensimmäisellä kierroksella.

Viimeksi lähtö tuli syys–lokakuussa pelatusta Ranskan avoimista, kun Thiago Monteiro kukisti georgialaisen suoraan kolmessa erässä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja