Ranska helpottaa sekä yritysten että kotitalouksien verotaakkaa, taustalla keltaliivien mielenosoitukset

Ranskassa on luvassa yli kymmenen miljardin euron veroleikkauksia vastineena keltaliivien mielenosoituksiin. Ranskan valtiovarainministeri Bruno Le Maire esitteli ensi vuoden budjettiluonnoksen torstaina, ja se on määrä esitellä hallitukselle perjantaina.

Le Mairen mukaan keltaliivien protestit ja globaalin talouskasvun hitaus saivat ministeriön tekemään ratkaisuja, joilla se pyrkii kannustamaan investointeihin ja kuluttamiseen sekä huomioimaan "kansalaisten odotukset".

Budjettiluonnoksessa kotitalouksien veroja leikataan yli yhdeksällä miljardilla ja yritysten miljardilla eurolla. Mukana ovat presidentti Emmanuel Macronin jo aiemmin lupaamat viiden miljardin euron leikkaukset.

Talous tasapainoon

Keltaliivit ovat arvostelleet Macronia rajusti siitä, ettei presidentti ole huomioinut tavallisten ranskalaisten taloudellista kurimusta. Kuukausia jatkuneiden mielenosoitusten ja väkivaltaisten yhteenottojen jälkeen Macron julkisti veronalennuksia, palkankorotuksia ja muita matalapalkkaisiin kohdistuneita toimia.

Toimenpiteiden odotetaan kasvattavan tämän vuoden vajetta 3,1 prosenttiin bruttokansantuotteesta.

Yksi Macronin vaalilupauksista oli saada Ranskan julkinen talous tasapainoon vuoteen 2022 mennessä, mutta asiantuntijoiden mukaan keltaliiveille tehtyjen myönnytysten vuoksi lupauksen toteutuminen on epätodennäköistä.

Lue myös:

    Uusimmat