Rakentamisessa on käynnissä rakennemuutos – asuntoja rakennetaan kaupunkeihin, mutta toimitilojen kysyntä voi hyytyä

Asuntojen rakentaminen on käynyt kuumana, mutta toimitilojen kysyntä voi hyytyä 1:45
Asuntojen rakentaminen on käynyt kuumana, mutta toimitilojen kysyntä voi hyytyä – näin Kymmenen uutiset uutisoi aiheesta.

Torninosturien määrä maisemassa antaa yhden kuvan siitä, kuinka hyvin maan taloudella menee. Rakennusalan kuulumiset kertovat nyt siitä, että koronakriisi on supistanut rakentamista vain prosentilla ja luottamus tulevaan on parantunut.

Korona on lisännyt kiinnostusta ja kulutusta kotiin, mikä on vauhdittanut asuntotuotantoa. Paraneva tautitilanne ja todennäköinen talouskasvu ovat lisänneet luottamusta.

– Kyllä optimismi lisääntyy rakennusalalla. Menemme muun talouden kylkeen. Suomen kilpailukyky vaikuttaa siihen, millä tasolla tulevaisuudessa mennään, kertoo Rakennusteollisuus ry:n pääekonomisti Jouni Vihmo.

Merkittävää kasvua alalla ei nopeasti odoteta, mutta työtilanne on nykyisin monessa yrityksessä hyvä. Taloudelle alan merkitys on suuri, sillä rakentaminen vaikuttaa suoraan noin 190 000 ihmisen ja välillisesti jopa noin 500 000 ihmisen työllisyyteen.

Töitä ollut tarjolla

Esimerkiksi Jatke Uusimaa Oy on pystynyt paiskimaan töitä lähes normaaliin tapaan. Yrityksellä on ollut noin 40 työmaata, joista viimeisen vuoden aikana vain yksi on jouduttu pysäyttämään kahdeksi viikoksia.

– Työtä on ollut hyvin tarjolla asunnoissa, liiketiloissa, julkisivuissa, saneerauksissa. Oikeastaan joka osastolla ollaan onnistuttu saamaan työtä sisään, toimitusjohtaja Janne Mönkkönen sanoo.

Käynnissä olevan rakennemuutoksen myötä rakentaminen keskittyy yhä kaupunkeihin, mutta toimistoja ei välttämättä enää rakenneta entiseen tapaan, jos etätyöt säilyvät edes osittain.

– Rakentaminen eriytyy alueellisesti ja toimialoittain. Asuntorakentaminen menee varsin hyvin, mutta toimitilaa vaivaa koronakriisin epävarmuus. Emme ole kuitenkaan menossa toimitilattomaan maailmaan. Koronarokote ei kuitenkaan tuo paluuta vanhaan maailmaan, Jouni Vihmo sanoo.

– Toimitiloissa tehdään nyt esimerkiksi kouluja ja päiväkoteja. Kaupan puoli on arvoitus. Varmaan etätyö vaikuttaa siihen, kun mietitään, missä töitä tehdään. Etätyö on tullut jäädäkseen ja se vaikuttaa toimistorakennukseen, Jatke Uusimaan Oy:n Mönkkönen sanoo.

Alan hyviin uutisiin kuuluu myös se, että työmailla tapahtuneita koronatartuntoja on pystytty kevään aikana vähentämään.

– Alkuvuonna oli koronaryppäitä, mutta nyt tilanne on hallinnassa. Työmailla on käytössä maskipakkoa, koronakoiria ja omia kuplia, Vihmo kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat