Rakennusalalta karu ennuste: Valmistuvien asuntojen määrä putoaa 1940-luvun tasolle

Rakentajien työttömyystilastot rumenevat ja tahti vain kiihtyy: "Ainakin tuplaantuu, kun mennään kohti vuodenvaihdetta" 1:51
Katso myös: Rakentajien työttömyystilastot rumenevat ja tahti vain kiihtyy –"Ainakin tuplaantuu, kun mennään kohti vuodenvaihdetta"

Asuntoaloitusten määrä putoaa tänä vuonna alle puoleen viimevuotisesta, arvioi rakennusalan yrityksiä edustava Rakennusteollisuus RT suhdannekatsauksessaan.

Ennusteen mukaan tänä vuonna aloitetaan vain 16 000 asunnon rakentaminen, kun viime vuonna aloituksia oli runsaat 37 000. Erityisen jyrkästi vähenevät vapaarahoitteisten kerrostaloasuntojen aloitukset, jotka putoavat noin 80 prosenttia viime vuodesta.

– Korkojen ja kustannusten nousu on hyydyttänyt sekä uusien asuntojen kuluttaja- ja sijoittajakysynnän että valtion tukeman asuntotuotannon, katsauksessa sanotaan.

Aloitusten romahduksesta seuraa, että valmistuvien asuntojen määrä uhkaa RT:n mukaan vajota parin seuraavan vuoden aikana 1940-luvun tasolle. Valmistuvien asuntojen määrä voi jäädä lähivuosina pienemmäksi kuin finanssikriisin ja 1990-luvun laman aikana.

RT:n pääekonomistin Jouni Vihmon mukaan asuntojen tarjonnan pudotus on myrkkyä työmarkkinoille.

– Niukkuus nostaa asumisen hintaa ja hidastaa työvoiman liikkuvuutta sekä ihmisten mahdollisuuksia rakentaa oman näköistään elämää haluamallaan paikkakunnalla. Hintojen nousu osuu eniten velkaisiin kotitalouksiin eli lapsiperheisiin sekä ensiasunnon ostajiin, Vihmo sanoo katsauksessa.

Asunnoille yhä tarvetta

Asuntotuotantoon voi RT:n mukaan odottaa kasvua vasta vuonna 2025. Asuntotuotannon toipuminen edellyttää Vihmon mukaan korkonäkymän vakiintumista, vanhojen asuntojen kaupan toipumista ja uudisasuntojen varannon sulamista.

RT arvioi, että asuntojen kuluttajakauppa voi alkaa vähitellen piristyä ensi vuoden alussa. Vihmo muistuttaa, että tarve asunnoille ei ole hävinnyt ja kysynnän perusajurit lähivuosille ovat vahvat.

– Kaupungistuminen on jatkunut ennusteita voimakkaampana, ja tulot kasvavat reippaasti, Vihmo sanoo.

Sijoittajakysynnän merkittävälle toipumiselle ei kuitenkaan RT:n mukaan ole toistaiseksi taloudellisia edellytyksiä.

Omakotitalojen aloitukset ovat suunnilleen puolittumassa tänä vuonna. Aloitusten määräksi haarukoidaan 3  300, kun viime vuonna aloitettiin 6  800 omakotitalon rakentaminen.

Työllisyys ottaa iskun

Koko rakentamisen ennakoidaan supistuvan tänä vuonna kymmenen prosenttia. Ensi vuonna lasku jatkuu kahden prosentin vauhtia, RT arvioi.

Rakentamisen väheneminen tekee ison loven alan työllisyyteen. Nousukaudella rakentamisen työllisyys ylsi parhaimmillaan yli 200  000 työlliseen. RT odottaa, että määrä putoaa tänä vuonna 171  000 työlliseen ja ensi vuonna edelleen 161  000 työlliseen.

Rakennuslupien kuutiomäärä laski yli neljänneksen 

Uudisrakentamiseen myönnettiin touko-heinäkuun aikana lupia yhteensä 7 miljoonan kuutiometrin edestä, mikä on 26 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin, kertoo Tilastokeskus. 

Asuinrakentamisessa pudotus oli vielä rajumpi. Kuutiomäärä väheni vuodentakaisesta 53 prosenttia ja asuntojen määrä laski 56 prosenttia.

Myönnettyjen rakennuslupien kokonaiskuutiomäärästä 34 prosenttia kohdistui Uudellemaalle.

Valmistuneiden rakennushankkeiden kuutiomäärä laski 18 prosenttia vuodentakaisesta. Koko maassa valmistui jakson aikana 10 435 uutta asuntoa, joista 4 695 tuli Uudellemaalle.

 

Lue myös:

    Uusimmat