Rakennuslupaprosessi ja kaavamääräykset askarruttavat omakotirakentajia

Normitalkoiden verkkokysely omakotitalojen rakentajille ja asuntojensa kunnostajille on päättynyt.

Syyskuussa tehdyn verkkokyselyn ennakkotietojen perusteella kuluttajia askarruttavat eniten rakennusluvan tarve pienissä hankkeissa sekä monivaiheinen rakennuslupaprosessi ylipäätään. Moni piti myös kaavamääräyksiä liian yksityiskohtaisina ja rakentamisen kustannuksia turhaan nostavina.

– Kaavamääräykset voivat nostaa normaalin omakotitalon hintaa jopa 30 000-40 000 euroa. Se johtuu niiden vaikutuksista julkisivuun, kattoon ja rakennusten sijoitteluun, sanoo myyntiedustaja Kalervo Lehtovaara Finndomo Oy:stä.

Hän mainitsee esimerkkinä vaatimuksen julkisivun rappauksesta:

– Rappauksen ainekustannukset ovat tällä hetkellä toistasataa euroa neliöltä. Se tietää parisataa neliöisessä omakotitalossa melkoista lisäkustannusta verrattuna vaikkapa tiiliverhoukseen, jonka pystyy toteuttamaan noin 10 000 eurolla.

Omakotirakentajille tiukempia vaatimuksia kuin ammattirakentajille?

Katot, niiden kaltevuus ja muoto ovat toinen asia, joka saattaa kouraista omakotirakentajan budjettia syvältä. Kattokaltevuus saatetaan esimerkiksi määrätä niin loivaksi, että tarvitaan konesaumapeltikatto, joka tulee tiilikattoon verrattuna muutamia tuhansia euroja kalliimmaksi. Finndomo Oy:n myyntiedustaja Esko Piispasta kummastuttaa myös omakotirakentajien eriarvoinen kohtelu:

– On alueita, joilla omakotirakentajilta vaaditaan vastakkaisia pulpettikattoja ja määräykset julkisivuista ovat hyvin tarkkoja. Kuitenkin vieressä on grynderien rakentamia taloja, joissa on yksinkertaiset harjakatot. On käsittämätöntä, että tiukemmat vaatimukset kohdistetaan pienrakentajille.

Eero Huttunen alkaa rakentaa taloa perheelleen Nummi-Pusulassa. Hänen hankkeessaan kaava määräyksineen ei ole aiheuttanut ongelmia, mutta luvanhakuprosessi tuntuikin aika hankalalta:

– Täällä kaavamääräykset ovat aika lieviä, ainakin tällä tontilla ainoat vaatimukset koskivat kattokaltevuutta sekä kunnan vesijohtoon ja viemäriin liittymistä. Rakennustarkastajan kanssa kaikki on sujunut hyvin. Suurin ongelma on oikeastaan ollut se, että rakennusalalla näkyy olevan erilaisia koulukuntia, jotka kaikki ovat kertomassa hiukan eri tavalla, mikä on oikea tapa tai menetelmä rakentaa.

Paloturvallisuutta koskevat ohjeet ja niiden soveltaminen omakotirakentamisessa herättää keskustelua ja kummastelua.

– Jos autoa varten tehdään katos, vaaditaan erityistä osastointia ja palon leviämisen rajoittamista, kummastelee rakennustarkastaja Kalevi Lammi Tampereelta.

– Tästä seuraa, että perinteinen, kellarillinen ja pari kerrosta päälle oleva pientalo täytyisi tehdä täysin palonkestäväksi, koska se tulkitaan kolmikerroksiseksi!

Eri viranomaisilta voi tulla ristiriitaisia vaatimuksia

Hämmennystä omakotirakentajien keskuudessa aiheuttaa myös se, että eri viranomaisilta voi saada samaan asiaan ristiriitaisia ohjeita ja päätöksiä. Kalervo Lehtovaaran mukaan ongelmaa pahentaa vaikeus saada päteviä pääsuunnittelijoita talotehtaiden toimituksiin perustuvissa hankkeissa.

– Tarkoitushan on, että juuri pääsuunnittelija kävisi rakennuttajan puolesta tarvittavat neuvottelut viranomaisten kanssa. Silloin ammattilaiset puhuisivat keskenään ja ymmärtäisivät toisiaan paremmin.

Ainakin Helsingin kaupunkisuunnitteluvirastossa ongelma on tiedostettu. Sinne perustettiin jo muutama vuosi sitten niin sanottu kaavamääräyspankki, jonne kerätään määräykset siinä muodossa, että ne ovat rakennusvalvontaviraston ja muiden toimijoiden yhdenmukaisesti tulkittavissa. Tällä tavalla vältetään sisäiset ristiriitatapaukset, kertoo asemakaava-arkkitehti Annukka Lindroos. Hän huomauttaa kuitenkin, että kyseessä on valtava urakka:

– Vaikka se on ollut käynnissä parin vuoden ajan ja sen puitteissa on käyty läpi rakennusoikeuteen, paloturvallisuuteen ja rakennussuojeluun liittyvät määräykset, on päästy vasta raapaisemaan pintaa.

Yksityiskohtaiset tulokset normitalkoiden kuluttajakyselyiden tuloksista julkaistaan Normitalkoot-sivuilla lokakuun aikana.

Mitä mieltä sinä olet: kallistavatko kaavamääräykset turhaan rakentamista ja sitovatko ne liiaksi suunnittelijoiden ja rakennuttajien käsiä? Osallistu keskusteluun Normitalkoot-sivustolla osoitteessa www.normitalkoot.fi!

Lue myös:

    Uusimmat