Mainos

Rakennusliikkeet jarruttavat uudisrakentamista

Satojen kohteiden aloittamista lykätään huonon menekin ja epävarmuuden vuoksi. Rakennusliikkeet uskovat kuitenkin markkinoiden olevan ennemminkin rauhoittumassa kuin matkalla taantumaan

Uusia asuntoja on myyty koko 2000-luvun kiivaalla tahdilla. Viime vuonna vapaarahoitteista asuntotuotantoa kuitenkin rakennettiin suunniteltua selvästi vähemmän ja tänäkin vuonna arvioita on jo korjattu alaspäin. Rakennusliikkeet siis ennakoivat oikein, uusien asuntojen myynti on tämän kevään ja kesän aikana hiipunut. Kovan rahan asuntojen lisäksi vuokra- ja korkotukiasuntoja rakennuttavalla VVO:lla myymättömiä asuntoja on ennennäkemättömän paljon:

- Meillä ei ole koskaan VVO:ssa ole aiemmin ollut näin paljon myymättömiä asuntoja, että tää on VVO:n historian suurin määrä, kertoo toimitusjohtaja Olli Salakka VVO-yhtymästä.

Esimerkiksi Skanska on vähentänyt uusien kovan rahan asuntojen aloituksia kolmanneksella puolen vuoden aikana, verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan. Viime vuoden alussa Rakennusteollisuus RT ry:n jäsenyhtiöt, eli Suomen suurimmat kovan rahan asuntojen rakentajat, arvioivat aloittavansa yli 11 000 uutta kohdetta. Vuoden lopussa kohteita oli kuitenkin aloitettu vain noin 8000. Tälle vuodelle arvio oli vuoden alussa 8200, mutta kesäkuussa aloitettavia kohteita arvioitiin olevan enää noin 7900.

Rakennusliikkeet arvioivat ihmisten varovaisuuden lisääntyneen korkojen ja hintojen nousun myötä.

- Markkinoilla vaikuttaa se, että ihmiset eivät halua sitoutua uuteen asuntoon ennenkuin ovat myyneet vanhan asunnon, eli tehdään kaikki sen eteen, ettei jäädä kahden asunnon loukkuun, arvioi Skanskan toimitusjohtaja Juha Hetemäki.

Rakennusliikkeiden mukaan hidastuminen ei kuitenkaan kerro välttämättä taantumasta. Vapaarahoitteisten asuntojen rakennusmäärät ovat olleet suuria koko 2000-luvun ja nyt ollaan yritysten arvion mukaan palaamassa normaalimpiin määriin. Vuokra-asuntoja rakennetaan edelleen paljon, eikä niiden rakentaminen näytä osoittavan hiipumisen merkkejä, etenkään pääkaupunkiseudulla.

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.