Rakennetaan piparkakkutalo!

Joko olet leiponut piparitalon? Piparkakkutalo luo joulun tunnelmaa ja sen rakentaminen on hauskaa! Tähän taloon tarvitaan noin 1 kilo taikinaa, joko laktoositonta tai voilla leivottua piparkakkutaikinaa. Ohessa ohje ja talon kaavat.

Piparitalo

Tulosta kaavat ja leikkaa ovi ja ikkunat irti seinistä erilleen.

Pipariosien valmistaminen taikinasta

  • 1. Kaaviloi 2 pakettia sulatettuja piparkakkutaikinalevyjä (voilla leivottuja) tai 2 pakettia piparitaikinalevyjä (laktoosittomalla margariinilla leivottuja) ohuemmiksi 2-4 mm:n paksuisiksi levyiksi. Voit käyttää myös yhden paketin 1 kg piparitaikinaa.
  • 2. Leikkaa talon osat kaavojen reunoja myöden irti taikinasta, ota pellille erikseen paistumaan ikkunaluukuut ja ovi.
  • 3. Kaaviloi taikinasta lisäksi tonttu, puita, eläimiä tai muita kuvioita piparimuoteilla.
  • 4. Kaaviloi lopusta taikinasta suoraan leivinpaperin päällä talolle paksuhko aluslevy, joka voi olla uunipellin kokoinen tai hieman pienempi.
  • 5. Paista talon osat hyvin irrallaan toisistaan 200-asteisessa uunissa 5-10 minuuttia. Tarkkaile, että ikkunaluukut, savupiipun osat ja ovi eivät pala pienempinä osina tai paista ne erikseen pellillä (lyhyemmän aikaa).

Koristelu ja kokoaminen

  • 1. Koristele talon osat sokerikuorrutteella (tai valmista kuorrute itse tomusokerista ja vedestä) ja ranskanpastilleilla.
  • 2. Koristele myös tonttu, puita, eläimiä yms. talon pihalle kiinnitettäväksi.
  • 3. Kuumenna sokeria paistinpannulla sen verran, että se sulaa. Älä polta sokeria ja ole hyvin varovainen polttavan kuuman sokerin kanssa.
  • 4. Kasta talon liitoskohdat sokeriin yksi osa kerrallaan ja paina nopeasti vastakkain ennen kuin sokeri kovettuu.
  • 5. Kiinnitä talon viereen pihaan tonttu, puita, eläimiä tai muita koristeita.
  • 6. Koristele viimeiseksi talon piha.
  • 7. Lopuksi voit sihdata tomusokeria lumeksi talon päälle.

Resepti: Arja Savela

Lue myös:

    Uusimmat