Rakastettu ja vihattu Juhantalo - veteraanipoliitikko palaa eduskuntaan

Kauko Juhantalo on Paavo Väyrysen lailla suuria tunteita herättävä keskustapoliitikko.   

72-vuotias Juhantalo palaa eduskuntaan kahdeksan vuoden tauon jälkeen. Juhantalo on kertonut lähteneensä ehdokkaaksi, koska eduskunta tarvitsee johtajuutta ja kokemusta.

Kokemusta Juhantalolla löytyykin. Hän on ollut kansanedustajan kuusi kautta. Yksi niistä tosin jäi vajaaksi erottamisen vuoksi.

Juhantalo vakuuttaa kuitenkin olevansa tyytyväinen myös pelkkään rivikansanedustajan paikkaan.

– Niitä tehtäviä voi mielessään ajatella aika paljon, mutta en minä ole mitään esittänyt ja vaatinut. Meillähän on puolueen periaatteena, että jokaiselle tulee jotakin, mutta kun ottaa huomioon iän, niin ei välttämättä tarvitse muuta kuin sellaista, missä kokemuksella ja johtajuudella on merkitystä, Juhantalo kertoo toiveistaan MTV Uutisille.

Koplaajan leima istuu tiukassa

Juhantalo tuomittiin 1993 valtakunnanoikeudessa vuodeksi ehdolliseen vankeuteen lahjusten vaatimisesta. Tuomion toi kuuluisa "koplaus".

Juhantalo ehdotti kauppa- ja teollisuusministerinä ollessaan omien yritystensä rahoitusten ja valtion rahoituspäätösten koplaamista. Päätökset liittyivät SKOP-pankkiryhmän kriisiin ja Tampellaan.

Valtakunnanoikeuden päätöksen jälkeen Juhantalo erotettiin myös eduskunnasta.

Juhantalo palasi eduskuntaan komealla äänimäärällä vain kaksi vuotta myöhemmin. 

Kannattajia siis löytyy, mutta niin myös vastustajia. Nettikirjoittelun perusteella tuntuu, että monelle Juhantalo on yksi niistä poliitikoista, joka antaa kasvot tutulle haukkumahokemalle "Kepu pettää aina". 

Koplaustuomio ei ole ainoa Juhantaloon liitetty kohu. Hänen nimensä on liitetty muun muassa Nova Group -rahoitusvyyhtiin vuonna 2009. 

Eduskunnasta putoamisen vuoksi vuonna 2007 Juhantalo välttyi kuitenkin enemmiltä selvityksiltä, sillä lain mukaan ainoastaan valituiksi tulleiden ehdokkaiden tulee jättää vaalirahoitusilmoitus. Juhantalo ei ole paljastanut silloisia vaalirahoittajiaan. 

Paikallinen vaikuttaja

Juhantalo on jättänyt jäljen myös kotikuntansa Kankaanpään politiikkaan.

Valtakunnallisen uutiskynnyksen ylitti aikanaan Tokmanni-ketjun kaavoitusasia.

Apulaisoikeuskanslerille tehdyn kantelun mukaan Juhantalo pyrki edistämään perheensä etua vuonna 2005 auttamalla Tokmannia saamaan tontin Kankaanpäästä.

Kantelun mukaan Tokmannin toimitusjohtaja Kyösti Kakkonen antoi Juhantalolle 10 000 euroa vaalirahaa. Lisäksi hankkeen rakennuttajaksi valittiin Juhantalon perheyhtiö.

Apulaisoikeuskanslerin  mukaan kaavoitusasiassa ei kuitenkaan ollut lainvastaista menettelyä.

Vuonna 2009 Juhantalo sen sijaan sai samalta taholta huomautuksen. Tuolloin oli kysymys kaupunginhallituksen puheenjohtajana toimineen Juhantalon poistumisesta kesken valtuuston kokouksen.

Omassa selvityksessään Juhantalo oli todennut, että oli kokenut itsensä esteelliseksi, koska aiemmin ryhmissä sovitut asiat eivät pitäneetkään paikkaansa.

Apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalaisen mukaan Juhantalon olisi pitänyt lakimiehenä tietää, ettei asian käsittelystä voi vetäytyä olettamukseen tai tuntemukseen vedoten. 

Syksyllä 2010 Kankaanpäässä kuohui jälleen. Juhantalo oli pyytänyt eroa valtuuston puheenjohtajuudesta, mutta perunut myöhemmin eronpyyntönsä. Valtuusto oli kuitenkin myöntänyt eron vastoin Juhantalon tahtoa.

Asiaa puitiin Korkeinta hallinto-oikeutta myöten. Kesäkuussa 2012 KHO ratkaisi kiistan Juhantalon hyväksi ja Juhantalo palasi nuijanpitäjäksi Kankaanpäähän. 

Juhantalo itse selittää häneen liitettyjä kohuja - valtakunnallisia tai paikallisia - politiikkaan kuuluvana pelinä.

– Valtakunnallisesti ei ole kovin monenlaista kohua, vaan yksi ainoa kohu, jota media haluaa tuoda esiin. Kohuihin ei voi itse vaikuttaa mitenkään. Paikallisestihan käydään tietysti paikallista kilpailua ja ne ovat paikallisia kohu-uutisia. En mielestäni paljonkaan aiheuta kohua, Juhantalo kuittaa asian. 

Lue myös:

    Uusimmat