Mainos

Raiskausrangaistukset kiristyvät maanantaina

Seksuaalirikoksista annettavia rangaistuksia kiristetään ensi viikon alusta lähtien.

Teko, joka aiemmin on tuomittu sukupuoliyhteyteen pakottamisena, tuomitaan jatkossa rikosnimikkeellä raiskaus. Siitä voidaan tuomita enintään neljä vuotta vankeutta. Jos raiskauksessa on käytetty väkivaltaa, rangaistus on ankarampi. 

Pykälän 1 momentin mukaan se, joka pakottaa toisen sukupuoliyhteyteen käyttämällä henkilöön kohdistuvaa väkivaltaa tai uhkaamalla käyttää sellaista väkivaltaa, on tuomittava raiskauksesta vankeuteen vähintään yhdeksi ja enintään kuudeksi vuodeksi.

Lähde: Finlex

Maksimirangaistus raiskauksesta, kuusi vuotta vankeutta, pysyy ennallaan.

Samalla törkeän raiskauksen tulkintaa laajennetaan niin, että alle 18-vuotiaaseen henkilöön kohdistuva raiskaus on aina törkeä. Rangaistus törkeästä raiskauksesta on vähintään kaksi ja enintään kymmenen vuotta vankeutta.


Seksuaalisesta ahdistelusta rangaistavaa

Maanantaina laki kiristyy myös seksuaalisen ahdistelusta. 

Toiseen henkilöön kohdistuva koskettelu, joka loukkaa henkilön seksuaalista itsemääräämisoikeutta, on seksuaalista ahdistelua, ja se tulee erikseen rangaistavaksi. Seksuaaliseksi ahdisteluksi katsotaan esimerkiksi ruumiinosien, kuten rintojen, pakaroiden tai reisien koskettelu, taputtelu tai puristelu. Myös suutelu voidaan katsoa kosketteluksi. 

Rangaistus seksuaalisesta ahdistelusta on jatkossa sakkoa tai enintään kuusi kuukautta vankeutta.

Aiemmin yllä kuvatut teot, jos ne eivät ole ylittäneet seksuaalirikoksen kynnystä, on tuomittu esimerkiksi rikosnimikkeillä kunnianloukkaus tai lievä pahoinpitely.

Seksuaalirikoksista virallisten syytteiden alaisia

Maanantaina muuttuvat myös kaikki aikuisiin kohdistuvat seksuaalirikokset, paitsi seksuaalinen ahdistelu, virallisen syytteen alaisiksi.

Pakottaminen seksuaaliseen tekoon koskee muita seksuaalisia tekoja kuin sukupuoliyhteyttä.

Lähde: Finlex

Aiemmin syyttäjä ei ole saanut nostaa kaikista aikuisiin kohdistuvista seksuaalirikoksista, kuten seksuaaliseen tekoon pakottamisesta, syytettä, jos asianomistaja ei sitä ole halunnut. Uhrin omasta vakaasta tahdosta tekemä pyyntö ei jatkossa enää voi estää syytteen nostamista. 

Kaikki lapsiin kohdistuvat seksuaalirikokset ovat jo nyt virallisen syytteen alaisia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.